BiH 19. najskuplja reprezentacija na Mundijalu

Španija, Argentina i Brazil imaju najvrjednije selekcije na predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu, objavio je brazilski finansijski dnevnik Valor, prenose agencije.

Među 32 učesnika nalaze se i dvije selekcije iz regije Zapadnog Balkana: Hrvatska kotira kao 13, a Bosna i Hercegovina kao 19. najskuplja reprezentacija Mundijala.

Dominira aktuelni prvak “Furija” – procijenjena vrijednost španske nogometne reprezentacije iznosi 486,9 miliona eura.

Slijede Argentinci, koji vrijede 474,1 milion eura, dok je domaći Brazil treći na listi s vrijednošću tima od 470,2 miliona eura, pokazuju podaci analitičara iz iz sportske konsultantske kompanije Pluri Consultoria.

Potom slijede Njemačka (445,6 miliona eura), Francuska (398,6 miliona eura), Engleska (354,2 miliona eura), Belgija (336,1 milion eura) te Italija (322,4 miliona eura).

Hrvatski “Vatreni” vrijede 187,5 miliona eura, a bh. “Zmajevi” 128,5 miliona eura.

Messi ispred ostalih

Prema ovom izvještaju, najskuplji pojedinac je nogometaš Argentine i španske Barcelone Lionel Messi, koji “vrijedi” 138,1 milion eura, “uprkos padu procijenjene vrijednosti za 1,4 posto u odnosu na prošlu godinu”, navodi se u izvještaju.

Portugalski napadač i član Real Madrida Cristiano Ronaldo drugi je na listi, iako mu je vrijednost porasla za 11,4 posto nakon što je osvojio naslov igrača godine, ali “zaostaje” za Messijem više od 30 miliona eura.

S procijenjenom vrijednošću od 107,3 miliona eura, Ronaldova vrijednost na tržištu iznosi trećinu ukupne vrijednosti cijele reprezentacije Portugala.

Pojedinačno gledajući, najvrjedniji hrvatski nogometaš je, također član Real Madrida, Luka Modrić (38,2 miliona eura), a u selekciji Bosne i Hercegovine dominira napadač engleskog Manchester Cityja Edin Džeko (28,2 miliona eura).

Brojne tačke kriterija

Posljednja reprezentacija na listi je Honduras, koji, prema analitičarima, vrijedi 32,3 miliona eura – manje od trećine vrijednosti Messija, odnosno polovinu vrijednosti njegovog saigrača iz Barcelone Brazilca Neymara, kome je cijena, u odnosu na lani, skočila 22,5 posto.

Vrijednosti su napravljene po 77 tačaka kriterija, među kojima su starost nogometaša, tehničke mogućnosti, fizička kondicija, ali i marketinška pažnja reprezentacije na posljednjim utakmicama.

Ove vrijednosti će biti ažurirane 7. maja, do kada selekcije trebaju objaviti konačne spiskove igrača za Mundijal.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close