ICTY: Ratku Mladiću će se suditi za genocid u gotovo cijeloj BiH

HAG – Po povratku s pauze, u sudnicu je uveden i Ratko Mladić, a sudija Alphons Orie je kazao da dokaze koji koje su izneseni ukazuju da je ostojala genocidna namjera u BiH i Srebrenici te da su prekršena prava i običaji ratovanja.

Sudsko vijeće na osnovu dokaza smatra da je širom opština (Banja Luka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica) kao posljedica masovnog protjerivanja nesrpskog stanovništva više od 30.000 muslimana i Hrvata iselilo samo iz opštine Prijedor i to zbog straha ili nepodnošljivih uvjeta života.

Također, sudija Orie je istakao da postoje dokazi da osobe koje su zatvarane u logore držane tamo isključivo zbog nacionalnosti.

“Sudsko vijeće na osnovu dokaza smatra da postoje dokazi na osnovu kojih bi razuman presuditelj o činjenicama mogao biti uvjeren van razumne sumnje da je postojao udruženi zločinački poduhvat u koje je bilo uključeno rukovodstvo Vojske Republike Srpske, među kojima su i Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Cilj je bio da se bosanski muslimani i Hrvati trajno uklone iz teritorija na koje su bosanski Srbi polagali pravo čineći krivična djela.

Postoje dokazi da je optuženi Ratko Mladić sproveo određene mjere u cilju ostvarenja strateških ciljeva  potpomažući realizaciju toga udruženim zločinačkim poduhvatom”, rekao je Orie.

Sudsko vijeće smatra da zbog svih iznesenih dokaza tačke optužnice 1, 3, 5 i 6 ostaju na snazi, javlja Klix.

Tačkom 1 Mladić se tereti za genocid, tačkom 3 za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi tačnije zločin protiv čovječnosti, tačkom 5 Mladić se tereti za ubistvo kao zločin protiv čovječnosti, a tačkom 6 se tereti za kršenje zakona i običaja ratovanja.

O tačkama 9 i 10 Vijeće će se kasnije izjasniti.

11.00

Pretresno vijeće odlučuje o zahtjevu Mladićeve odbrane za oslobađanjem od krivice

Pretresno vijeće Haškog tribunala danas je počelo sa iznošenjem dokaza koji su bili relevantni za donošenje odluke po zahtjevu podnesenom u skladu s pravilom 98bis za oslobađanje od krivice u postupku koji se pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju vodi protiv Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, optuženog za zločine protiv čovječnosti i genocid.

U zahtjevu podnesenom u skladu s pravilom 98bis Mladićeva odbrana je od Pretresnog vijeća zatražila da odbaci tačke optužnice u vezi s genocidom, kao i optužbe za više pojedinačnih zločina obuhvaćenih drugim tačkama optužnice.

Mladićeva odbrana je na usmenoj raspravi od 17. do 19. marta tražila da Pretresno vijeće donese oslobađajuću “međupresudu” po obje tačke optužnice koje ga terete za genocid, među kojima je i ona za genocid u Srebrenici, kao i odbacivanje optužbi za pojedine incidente u Sarajevu, Kalinoviku, Bijeljini i na Palama koji, kako tvrdi odbrana, nisu dokazani.

Tužilaštvo je zatražilo da Pretresno vijeće odbaci ovaj zahtjev.

Na današnjoj sjednici Pretresnog vijeća sudac Alphons Orie je naveo kako Vijeće smatra da osporavanja koje je iznijela Mladićeva odbrana ne idu do nivoa osporavanja općih elemenata i elemenata nadležnosti. Navedeno je da je Vijeće razmotrilo dokazni material u cjelini, ali da konkretni dokazi koji su spomenuti u postupku odlučivanja po zahtjevu Mladićeve odbrane predstavljaju skoncentrisani sažetak i selekciju onog što je Vijeće smatralo važnim za donošenje odluke.

Pretresno vijeće je, uz ostalo, navelo svjedočenja preživjelih ubistava u Vlasenici, mučenja, nehumanog postupanja, odvođenja i streljanja zatvorenika KPZ Foča, zatim logora Keraterm, streljanja u osnovnoj školi u Velagićima…

Kad je riječ o zločinima počinjenim u Srebrenici, Pretresno vijeće je navelo dijelove iz svjedočenja Dražena Erdemovića u vezi sa streljanjima muškaraca muslimana, civila, u Vranjevu kod Zvornika, gdje ih je ubijeno po priznanju tog svjedoka 1.000-1.200, kao i svjedočenja preživjelih žrtava tih masovnih streljanja.

Među dokazima navedena su svjedočenja žrtava silovanja, koje su svjedočile o silovanjima žena i mladih djevojaka u tzv. Karamanovoj kući i na drugim mjestima 1992. i 1993. godine i kasnije.

Navedena su i svjedočenja preživjelih logoraša iz logora Omarska i nehumanim uvjetima u tom logoru, a spomenuti su i dokazi u kojima se navodi kako su većina, preko 90 posto, pritvorenih bili muslimani, javlja Anadolija.

Pretresno vijeće je napravilo polusatnu pauzu u zajedanju koje će biti nastavljeno u 11 sati.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close