BiHPolitika

Udrženje BH novinari upućuje javni protest Tužiteljstvu BiH i SIPA-i zbog upada naoružanih policajaca u redakciju Dnevnog avaza

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest Tužiteljstvu BiH i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zbog upada maskiranih i dugim cijevima naoružanih policajaca u redakciju Dnevnog avaza, te zastrašivanja i ispitivanja novinara i urednika ovog dnevnog lista.

UO BH novinara podržava aktivnosti pravosudnih institucija i sigurnosnih agencija, usmjerenih ka otkrivanju kriminalnih djela i hapšenju osoba koje su prekršile zakon. Istovremeno, u ovom konretnom slučaju, smatramo nedopustivim demostriranje sile prema Dnevnom avazu i njegovim novinarima, te rušenje integriteta medija i ograničavanje prava na slobodu izražavanja kroz upad naoružanih policajaca u redakciju ovog medija.

Upravni odbor BH novinara poziva agenciju Sipa i Tužiteljstvo BiH da hitno obustave pretres prostorija ovog dnevnog lista, te da iskoriste druga legitimna i zakonska sredstva za dobijanje informacija i dokumenata od značaja za istragu, a koja neće dovesti u pitanje pravo na slobodu izražavanja niti ugroziti slobodan i siguran rad novinara i urednika Dnevnog avaza.

Upravni odbor BH novinari

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close