BiHPolitika

Uz Hujića i načelnici iz ZDK-a: Općine gube pet miliona KM godišnje

Bosanski Petrovac, Vareš, Olovo, Drvar, Sanski Most, Bužim, općine su bogate šumama, ali zbog neuređenosti (prvenstveno nepostojanje zakona o šumama na nivou Federacije), u ovoj oblasti godinama se vrše malverzacije.

Načelnici su ogorčeni nemarom države prema ovom prirodnom bogatstvu. Tvrde da su otvorene brojne stranačke firme koje gospodare ovim resursom. Siječe se šuma i prodaju sirovine a da niko ne vodi evidenciju kome i za koje pare. Lokalne zajednice nemaju nikakvog uvida, kako u sječu, tako i u raspodjelu prihoda.

Ni zakona ni uredbe

Jedan od zahtjeva ne samo načelnika Bosanskog Petrovca Zlatka Hujića nego i ostalih čije su općine prekrivene šumom, jeste da se dobit od eksploatacije dijeli proporcionalno obavljenoj sječi, kao i da preduzeća koja gazduju šumama, ulažu u održavanje putne i ostale infrastrukture.

Podsjećanja radi, presudom Ustavnog suda FBiH donesenom u novembru 2009. godine prestao se primjenjivati Zakon o šumama FBiH. Poslije toga je Vlada FBiH donijela Uredbu o šumama kao privremeno rješenje do donošenja zakona, da bi se Uredba, također u skladu sa presudom Ustavnog suda, prestala primjenjivati 2011.

Diskriminacija u pogledu zaštite šuma izražena je i u općini Olovo. Načelnik Đemal Memagić kaže da gotovo sve općine u Federaciji koje su bogate šumama čvrsto stoje uz načelnika Bosanskog Petrovca Zlatka Hujića. Dodaje da investitori bježe, jer u ovoj oblasti vlada haos.

– Naravno da ga podržavamo. Općine na čijem se području nalaze šume nemaju nikakvo pravo na njih. Nemamo uvid u to koliko se siječe, ko siječe i ko pravi gubitke, kazao je Memagić.

Poražavajuće je, kaže, da je akumulirani gubitak u oblasti šuma 18 miliona KM, a da gubitak na godišnjem nivou u Zeničko-dobojskom kantonu iznosi pet miliona maraka.

Zbog zakonskog vakuuma, pojašnjava Memagić, već dugi niz godina u sektoru šumarstva vlada nesređeno stanje, usljed čega su šume, kao najvredniji resurs, ugrožene zbog ilegalne sječe i odsustva propisnog gazdovanja.

– O ozbiljnim investitorima da ne govorimo. Oni koji se zainteresiraju da ulažu u našu drvnu industriju, zaobilaze nas upravo zbog nepostojanja zakonskog okvira, rekao je Memagić.

Van snage

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Dennis Gratz više puta je davao podršku zaštiti šuma.

– Posljednja presuda nije prva o ovom pitanju. Podsjećam na presude Ustavnog suda FBiH iz 2007. i 2009, kojima je utvrđeno da je Zakonom o šumama i Zakonom o imovini USK-a povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu. To nije problem samo Petrovca već i Vareša, Olova i drugih opština. Mi se slažemo da treba provoditi presude, te očekujemo i od predstavnika SDA u vlasti USK-a da to učine. Ako budu ignorisali Ustavni sud FBiH, da bi Unsko-sanske šume, od kojih su napravili stranačku firmu, mogle nastaviti raditi, onda imaju isti odnos prema državi kao i Milorad Dodik, mišljenja je Gratz.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close