Bezgranični doušnik: NSA intenzivno špijunira građane BiH

Američka Nacionalna agencija za bezbjednost (NSA) presrela je samo u toku marta oko 97 biliona digitalnih podataka o telefonskim pozivima i razmjenjenim elektronskim porukama iz cijelog svijeta.

Britanski Guardian došao je u posjed mape o nadzoru agencije NSA u zemljama svijeta u kojima prikuplja informacije o svim vrstama komunikacija koje se dostavljaju ostalim obavještajnim agencijama, od elektronske pošte do telefonskih poziva, što uključuje i razmjenu poruka na društvenim mrežama Facebook, Tvitter i dr.

Ovu povjerljivu informaciju je britanskom listu otkrio Edward Snowden, bivši tehnički asistent i saradnik NSA-e. Cijela mašinerija za prisluškivanje i praćenje naziva “Bezgranični doušnik”.

Obavještajne agencije tako dobijaju telefonske brojeve, dužinu trajanja poziva, jedinstveni serijski broj mobilnog telefona i potencijalnu lokaciju učesnika u razgovoru. Na taj način, bezbjednosne službe povezuju potencijalno opasne osobe i nadziru s kim, koliko i odakle razgovaraju ili se dopisuju, prenosi Blic.

Zemlje su na mapi NSA označene različitim bojama u zavisnosti od stepena, odnosno intenziteta nadzora nad njima, tj. njihovim građanima. Boje variraju od svijetlo zelene, što znači najmanji stepen nadzora, preko žute i narandžaste do crvene.

Američka agencija je Bosnu i Hercegovinu označila tamno zelenom bojom koja predstavlja veći stepen špijunaže. Istom bojom označene su Crna Gora i Hrvatska. Srbija je jedina zemlja na svijetu označena crnom bojom, što znači da je najmanje špijunirana i s minimalnim brojem presretanih i snimljenih informacija.

Kosovo je izdvojeno iz Srbije i obilježeno je narandžastom bojom, što je u rangu sa Indijom, Kinom i Egiptom, iz kojih je NAS presrela ubjedljivo najviše podataka.

Iran je zemlja iz koje je prikupljen najveći broj podataka, odnosno najviše se prate građani te zemlje. Slijede ga Pakistan, a potom Jordan, Egipat i Indija.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close