BiHPolitika

Bez ispunjenih uvjeta: Čović predajom aplikacije blokira BiH na putu ka EU!?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je novi datum za predaju kredibilne aplikacije BiH za članstvo u EU- to je sada 15. februar. Ne tako davno, 17. decembra prošle godine ( prije nešto više od mjesec dana), Čović je na press konferenciji izjavio da BiH aplikaciju predaje u januaru i da je to historijski događaj za ovu zemlju, piše novinska agencija Patria.

Nakon toga, 5. januara ove godine predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da će predaja aplikacije uslijediti u narednih nekoliko mjeseci, jer je zvanični Brisel jasno upozorio bh. političare da nisu ispunjeni osnovni uvjeti- mehanizam koordinacije i prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Potom se prije nekoliko dana oglasio i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je rekao da uz ova dva uvjeta BiH mora objaviti i rezultate popisa stanovništva provedenog još 2013. godine.

No, sve to ne zaustavlja Čovića u njegovim nakanama da 15. februara preda aplikaciju. Evropska unija je jedinstvena u svome stavu-prerano je za predaju aplikacije. Pokušava se to direktno i indirektno poručiti Čoviću, ali i drugoj dvojici članova Predsjedništva BiH Izetbegoviću i Mladenu Ivaniću koji mu pružaju podršku u tome.

Čovićev mandat na mjestu predsjedavajućeg ističe 20. marta. Moguće je da zbog toga, po svaku cijenu želi ubilježiti u svoje aktivnosti i predaju aplikacije Briselu, kako bi eventualno time se mogao hvaliti u predizbornoj kampanji za lokalne izbore ove godine. Možda na takav scenarij računaju i Izetbegović i Ivanić, da profitiraju u kampanji.

Ako je tako, onda se radi o krajnje neozbiljnim namjerama članova Predsjedništva BiH, a posebno Čovića, da zbog ličnih interesa obrukaju državu Bosnu i Hercegovinu u Briselu.

S druge pak strane, nameće se pitanje da li je možda riječ o opasnim namjerama, a to je da se predajom nekredibilne aplikacije svjesno blokira evropski put Bosne i Hercegovine? Jer, ukoliko zaista Čović ostvari svoje najave, te 15. februara preda aplikaciju bez ispunjenih uvjeta, doći će do blokade EU puta. Brisel i dalje ima strpljenja i šalje upakovane diplomatske poruke da se to ne čini.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close