BiHPolitika

Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH obilježava evropski Dan zaštite podataka

Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH sedmu godinu obilježava evropski Dan zaštite podataka, 28. januara, čija je svrha podizanje svijesti javnosti o pravu na zaštitu osobnih podataka i privatnosti, kao jedne od osnovnih vrijednosti svakog demokratskog društva i bitan aspekt ljudskih prava.

– Sveobuhvatna reforma evropskog zakonodavstva o zaštiti podataka proteklih godina sigurno će pomoći da se pronađu pravi odgovori i efikasna rješenja na većinu izazova s kojima se suočavaju europske zemlje. Uvjereni smo da će, zahvaljujući ovim promjenama i Bosna i Hercegovina imati priliku da kroz veću suradnju sa evropskim zemljama pronađe rješenja za izazove s kojima se susreće u ovom polju – navodi se u saopćenju Agencije za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini.

U okviru obilježavanja evropskog Dana zaštite podataka, predstavnici Agencije danas će u zgradi Parlamentarne skupštine BiH održati pres-konferenciju na kojoj će biti govora o najznačajnijim aspektima rada Agencije u protekloj godini, kao i sa planovima za naredno razdoblje.

Agencija je također pozvala zainteresirane građane, koji imaju pitanja vezana za zaštitu osobnih podataka i privatnosti da iskoriste Dan otvorenih vrata, danas u prostorijama Agencije od 13.00 do 16.00 sati.

Također je predviđena je i edukacija studenata o zaštiti osobnih podataka u BiH na javnim pravnim fakultetima u Mostaru i Banja Luci u povodu tog dana.
(FENA)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close