Bevanda: U Njemačkoj su nas pitali možemo li do 2018. riješiti naše probleme

Predsjedajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) iznio je danas ocjenu kako je Konferencija za zapadni Balkan koja je održana prošle sedmice u Berlinu do kraja uspjela.

Na današnjoj konferenciji za novinare Bevanda je kazao kako Berlinska konferencija znači nove četiri godine šansi za zemlje zapadnog Balkana.

Ocijenio je da je atmosfera na sastancima šefova država u Berlinu bila bez pritisaka i uvjetovanja, ali da se tražila otvorenost od svih sudionika te spremnost da se dijalog pretvori u praksu.

– Upitali su nas da li BiH do 2018. može riješiti probleme koji joj stoje na putu ka EU, a tu se prije svega misli na uspostavljanje mehanizma koordinacije i rješenja presude Sejdić-Finci. Tražili su da garantiramo sigurnost i stabilnost unutar BiH te da pokrenemo ekonomske teme, kazao je Bevanda.

Bevanda je izjavio novinarima kako će sutrašnja sjednica Vijaća ministara BiH biti otkazana zbog nedostatka nacionalnog kvoruma. Napomenuo je da je ovo drugi put da se navedena sjednica otkazuje iz istog razloga naglasivši kako se nada da će ta sjednica s istim dnevnim redom biti održana 9. ili 10. septembra.

Odgovarajući na pitanja novinara Bevanda je rekao kako ne želi špekulirati o tome da li neki ministri svjesno ne dolaze na sjednice Vijeća ministara, istakavši kako se nada da su spriječeni zbog službenih putovanja. Nije želio ulaziti u medijske izvještaje o blokadi imenovanja direktorskih funkcija u više od 20 institucija zbog nesuglasica na relaciji SDP – SNSD.

Autor: A. Du. – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close