Grobnici poslanika Muhameda u Medini prijeti uništenje

Hoće li doći do novih podjela u islamu

Jedno od islamskih najsvetijih mjesta, grobnica poslanika Muhameda u Medini, moglo bi zauvijek biti uništeno, a Muhamedovo tijelo premješteno i pokopano na tajnoj lokaciji. Ovaj kontroverzni plan ideja je saudijskog akademika dr. Ali bin Abdulaziz al-Shabala koji je izradio dokument u kojem predlaže uništenje groba poslanika Muhameda u Medini.
Da stvar i nije tako bezazlena ukazuje i činjenica da starješine Poslanikove džamije u Medini, drugog najsvetijeg mjesta u islamu, odmah iza Meke, ozbiljno razmatraju ovaj plan.

Džamija koja je poznata po zelenoj kupoli iznad središta, posljednje je počivalište poslanika Muhameda, a dr. al-Shabala poziva na rušenje kupole kao i uništenje prostorija oko groba, svetih mjesta za Šiite, što bi svakako pridonijelo još većem jazu između dvije grane islama, Šiiata i Sunita, piše The Independent.

U Saudijskoj Arabiji prevladava vehabizam, stroga interpretacija islama selefijske tradicije prema kojoj je zabranjeno obožavanje bilo kakvog objekta ili svete osobe, što se smatra idolopoklonstvom (shirq).

“Hodočasnici posjećuju odaje oko poslanikovog groba i okreću se prema grobnici kako bi se molili. Žele spriječiti hodočasnike u takvoj molitvi, jer je vehabije smatraju shirqom (idolopoklonstvom). Jedini način da spriječe ljude da posjećuju Muhamedov grob je da iznesu njegove posmrtne ostatke i u tajnosti ga sahrane na groblju’, objašnjava saudijski akademik koji se usprotivio kontrovoreznim planovima, dr. Irfan al-Alawi.

Da je ovakva sudbina vječnog počivališta Muhameda moguća podkrjepljuje i činjenica da su se slične stvari već događale u Meki, gdje je proširenje Masdžid al-Harama, najveće džamije na svijetu i najvećeg muslimanskog svetišta, dovelo do uništenja 95 posto starih građevina u tom gradu, od kojih su mnoge bile starije od hiljdu godina. Umjesto starog grada, nikli su luksuzni hoteli, apartmani i trgovački centri.

“Poslanikova džamija okružena je buldožerima. Nakon što očiste sve u okolici džamije, krenut će prema džamiji dok su oči svijeta usmjerene prema Iraku i Siriji. Grob poslanika Muhameda štuje većina Sunita koji takvo što nikad ne bi učinili, a jednako je važan i za Šiite’, upozorava doktor al-Alawi.

Autor: AVAZ

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close