Bećirović i Tadić na prvom samitu zemalja-članica Unije za Mediteran

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić učestvovali su na Prvom samitu predsjednika parlamenata zemalja-članica Unije za Mediteran, koji je na poziv predsjednika Evropskog parlamenta, Martina Šulca, danas održan u Marseju.

Četrdeset dva čelnika parlamenata zemalja članica Evropske unije i zemalja Mediterana izazili su zabrinutost zbog nedostatka napretka u projekatima koji su isplanirani na Samitu Unije za Mediteran u Parizu 2008.

Oni su istakli uvjerenje da vlasti zemalja s obje strane Mediterana moraju značajno da intenziviraju napore kako bi ispunili očekivanja ljudi koje predstavljaju.

Centralne teme o kojima se raspravljalo odnosile su se na značaj saradnje u okviru Unije za Mediteran, s ciljem pronalaženja rješenja u vidu projekata za infrastrukturu, životnu sredinu i energiju.

Učesnici Samita su kao prioritet naveli uspostavljanje Euro–Mediteranske oblasti obrazovanja, nauke i istraživanja.

Oni su istakli da će se posebna pažnja usmjeriti na konsolidaciju Euro-Mediteranskog univerziteta.

Diskutujući o neriješenim sukobima u regionu Mediterana, prisutni su se složili da oni ne smiju biti korišteni kao izgovor za odgađanje napretka u tim zemljama.

Sa Samita je upućen poziv Evropskoj uniji i Arapskoj ligi da se obavežu da će obnoviti mirovne pregovore na Bliskom istoku.

Inače, ovaj samit predstavlja prvi sastanak na visokom nivou nakon skupa šefova država i vlada Unije za Mediteran održanog u Parizu 2008. te prvi regionalni politički susret nakon “arapskog proljeća”, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close