Predloženi zakon o porezu na dobit direktni udar na privredu

Ponuđeni tekst Zakona o porezu na dobit u Federaciji BiH je neprihvatljiv i predstavlja direktan udar na privredu, zbog čega ga u svakom slučaju treba odbiti – izjavio je Šefkija Botonjić, predsjednik Privredne komore ZDK nakon sastanka u sjedištu ove komore kojem su prisustvovali predstavnici najvećih izvoznih kompanija u ZDK.
Novi zakon najviše bi pogodio Zeničko-dobojski kanton, koji je najveći izvoznih i investitor u FBiH, jer je raniji zakon predviđao olakšice u vidu oslobađanja od plaćanja poreza na dobit za izvozne kompanije.
– Predloženo zakonske rješenje sve aktere privrede u Federaciji BiH stavlja u krajnje nepovoljan položaj. Bit će manje investicija i postoji realna opasnost da će sadašnji investitori otići iz BiH, čime će doći do pada izvoza i samim tim broja zaposlenih. Privrednici ZDK će se svim legalnim sredstvima boriti da se zakon ne usvoji – istakao je Botonjić.
U Gospodarskoj komori Grada Mostara smatraju kako pojedini segmenti ovog zakona djeluju destimulirajuće na poduzetnike, posebno u dijelu koji se odnosi na ukidanje poreznih poticaja za izvoz i investicije.
Stoga je stav članstva Komore Grada Mostara da zakonodavac treba uvažiti mišljenja i stavove privatnih poduzetnika u najvećoj mogućoj mjeri, te da bi svi zakoni i propisi načelno trebali stimulirati ulaganje, zapošljavanje, izvoz i podizanje konkurentnosti domaćih privrednih subjekata.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close