Visočani u bratskoj Općini Altındağ

Trećeg dana službene posjete Republici Turskoj, visočka delegacija na čelu sa načelnicom Općine Amrom Babić boravi u bratskoj Općini Altındağ gdje ih je dočekao načelnik Općine Veysel Tiryaki.

(Ismar I. – vipromo.ba)

1-altindag

Altındağ je jedna od devet općina u turskom glavnom gradu Ankari, a prema popisu stanovništva iz 2000. godine Altindag broji preko 407.000 stanovnika.

Inače, Altındağ se nalazi  1 km od centra Ankare i nastanjen je još od prahistorijskih vremena. Bio je važan centar tokom perioda Seldžuka i Otomana, a krase ga mnogobrojne znamenitosti: tvrđava Ankare, Avgustov hram, Julijanov stub, rimska kupatila, Memorijalni centar republike, Muzej anatolske civilizacije, Državni muzej slikarstva i skulpture, Etnografski muzej, Muzej rata za nezavisnost, Muzej republike.

2-altindag

Budući da načelnik Tiryaki svake subote organizuje kolektivni doručak sa preko 500 građana svoje općine, ove subote su bili počašćeni dolaskom delegacije iz bratske općine Visoko. Doručak je upriličen u prekrasnom kompleksu koji je od 1902. godine pa sve do 2010. godine bio zatvor za najteže osuđenike koji su se protivili nekadašnjem režimu.

6-altindag

Danas je to višenamjenski kulturno-historijski prostor, a zatvor je pretvoren u jako neobičan i jedinstven muzej u Turskoj. Tu se nalaze i multifunkcionalne dvorane, prostori za sajmove, višenamjenske sale, ateljei, biblioteke, dućani i sl. Načelnik Tiryaki je za 9 godina napravio preko 40 kulturnih centara u ovoj općini.

Načelnica Babić je članovima delegacija tokom obilaska ovog korisnog, neobičnog i atraktivnog kompleksa istakla da ima u planu nešto slično napraviti u centru Visokog.

“Riječ je o kompleksu KTK u Prijekom za koji ćemo u narednom periodu pokrenuti inicijativu, a preliminarne inicijative smo već pokrenuli, da taj kompleks Upravne zgrade, prostor od 30 hiljada metara kvadratnih na ušću dvije rijeke u centru grada, stavimo u funkciju grada i građana. Da uradimo nešto slično poput ovog, u sklopu kompleksa su sve radnje stavili u funkciju, ne plaćaju nikakav zakup. Naravno, to mora na neki način biti samoodrživo, imati svoje izvore finansiranja. Ideja je da tražimo izuzimanje od privatizacije, bez naknade ili sa nekom simboličnom naknadom,  tog dijela kompleksa KTK u Prijekom. Imamo podršku načelnika Tiryakija, ne samo moralnu nego i materijalnu podršku da jedan takav projekat realizujemo. Od magacina starog kombinata napravili bi jedan prostor za sajmove, sportsku salu, objekte za kulturu, te da pokušamo i život grada prebaciti sa druge strane rijeke i da to sve zajedno oplemenimo ali i da sačuvamo od daljeg propadanja. Naravno i muzej kožarstva bi tu imao svoje mjesto i to bi zasigurno bio jedan kompleks na koji bismo bili ponosni, ne samo mi Visočani nego bi bili primjer i cijeloj BiH”, kazala je načelnica Babić.

3-altindag

Također, u starom dijelu Ankare, u općini Altındağ, domaćini su upriličili svečanost presjecanja vrpce na česmi (sebilj) identičnoj kao na sarajevskoj Baščaršiji.

7-altindag

Načelnica Babić i članovi visočke delegacije su imali čast da presjeku vrpcu te se duh Sarajeva, Bosne i Hercegovine i našeg naroda, ovim činom i izgradnjom male Baščaršije u srcu Ankare utkao u ovaj dio Republike Turske.

4-altindag

Inače, prije samo devet godina, dok  na čelo Altındağa nije došao Veysel Tiryaki, ovaj dio Ankare je bio poprište kriminala i neuređenosti do te mjere da su kuće bile u ruševnom stanju. Načelnik Tiryaki, član vladajuće turske AK partije, je svojom sposobnošću, umijećem i napornim radom učinio da ova općina u srcu turske prijestolnice danas bude jedna od najrazvijenijih i najuređenijih općina.

altindag-8

Načelnik Tiryaki je naglasio da će već u ovoj godini učiniti mnogo toga za Visoko, nešto što će biti vidljivo i od koristi svim građanima. Ubijeđen je da se trud i zalaganje načelnice Babić za općinu Visoko i isplatiti i da će u narednom periodu biti njen rad biti plodonosan. Budući da je Visoko jedina bratska općina Altındağa, načelnik Veysel Tiryaki i njegovi saradnici su spremni da pruže bilo kakvu pomoć svojoj bratskoj općini Visoko i u narednom periodu će biti dosljedni u svom obećanju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close