Bašić: BiH će dobiti najmoderniji zatvor na Balkanu

U BiH je 2007. godine započet projekat izgradnje državnog zatvora, najmodernijeg u regionu. No, zbog finansijskih, političkih i tehničkih problema zatvor ni do dan danas nije izgrađen. Četiri godine trebalo je da se formira Jedinica za izgradnju zatvora, a stotine osuđenika čekalo je na izvršenje kazne na slobodi.

(Mirna Sadiković – RSE)

No, sada su obezbijeđeni i novci, a otvoren je i tender za izbor izvođača, kaže direktor ove Jedinice Zoran Bašić u intervjuu za naš radio. Bašić optimistično najavljuje da će BiH dobiti najmoderniji zatvor na Balkanu u naredne dvije godine.

RSE: U kojoj je fazi je trenutno projekat izgradnje državnog zatvora u Bosni i Hercegovini?

Zoran Bašić: Raspisan je tender za radove i tender za nadzor nad tim radovima. Tenderska procedura, rok za dostavu ponuda je 15. maj, nakon čega će se pristupiti evaluaciji ponuda i poslije toga izboru glavnog izvođača radova.

RSE: Koliko će u konačnici koštati izgradnja državnog zatvora u Bosni i Hercegovini?

Zoran Bašić: Oko tridesetak miliona eura. Tu je uključena i izgradnja pristupnih puteva, sigurnosnih sistema i raznih drugih stvari koje nisu bile predviđene prethodnim projektom.

RSE: Ipak, na izgradnju zatvora čeka se već godinama. Zbog čega se projekat odužio?

Zoran Bašić: Početak ovog projekta datira negdje iz 2007., 2006. godine. Razni razlozi su bili za kašnjenje projekta, od finansijskih, političkih itd. Prethodno je bio urađen stari projekat koji nije ispunjavao evropske standarde. Nakon toga urađen je novi projekat, na osnovu kojeg je Bosna i Hercegovina zaključila ugovor sa Razvojnom bankom Vijeća Evrope.

RSE: Jedno vrijeme pojavila se informacija da Republika Srpska izlazi iz ovog projekta zato što su troškovi koji su bili prvobitno izračunati, uvećani kasnije. Šta je bilo od toga, da li se iko povukao iz ovog projekta?

Zoran Bašić: To su, koliko ja znam, bile samo medijske špekulacije. Od 2011., koliko dugo sam ja uključen u ovaj projekat, od samog početka formiranja nove Jedinice za implementaciju projekta, niko od predstavnika Republike Srpske nije uputio bilo kakav zvaničan dopis ili informaciju o tome da oni žele da se povuku  iz projekta. Stari projekat je predviđao cijenu od oko tridesetak miliona maraka ili petnaest miliona eura, otprilike, a novi projekat predviđa izgradnju zatvora od oko trideset miliona eura. Nije uopšte došlo do povećanja cijene, nego se jednostavno radi o dva potpuno odvojena projekta. Prethodni projekat je predviđao mnogo manju kvadraturu, bez pristupnih puteva, bez adekvatnog sistema obezbjeđenja i raznih drugih stvari koje su uticale na povećanje površine ovog novog zatvora, jer prema evropskim standardima mora se obezbijediti određeni broj kvadrata po svakom zatvoreniku. Zbog toga je došlo do povećanja površine novog zatvora, a samim tim i do povećanja cijene izgradnje novog zatvora. Važno je reći da od te davne 2006. ili 2007. godine nisu trošena nikakva sredstva, naročito ne iz kredita Razvojne banke Vijeća Evrope, čak ni do danas, iako smo mi izvršili devet ugovora. Sva sredstva do sada su plaćena iz domaćih sredstava, dakle, kredit još nismo počeli koristiti, tako da ne traje izgradnja zatvora od 2007., nego je praktično započela formiranjem nove Jedinice u februaru 2011. godine.

RSE: Da li ste prikupili dovoljnu količinu novca da možete pristupiti ovoj izgradnji i kada bi se realno moglo očekivati da Bosna i Hercegovina dobije državni zatvor?

Zoran Bašić: Finansijska konstrukcija je potpuno zatvorena, osigurana, dijelom iz domaćih sredstava, dijelom iz donacija Evropske unije i SIDA fondova, i najvećim dijelom je to, kao što sam već rekao, kredit Razvojne banke Vijeća Evrope. Dakle, novac za izgradnju zatvora je obezbijeđen, a planirani završetak izgradnje zatvora je kraj 2015. godine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close