BiHPrivreda

Bankarske garancije problem bh. privrede

Donijeti odluku o oslobađanju plaćanja carina prilikom uvoza opreme i mašina kako bi se unaprijedio rad bh. firmi

Udruženje metalske i elektroindustrije Privredne komore Federacije BiH napravilo je analizu stanja u ovom sektoru po kojoj je metalska i elektroindustrija u FBiH 2016. ostvarila izvoz proizvoda u vrijednosti 2,55 milijardi KM i u odnosu na 2015. godinu bilježi pad od dva posto.

Dodatni trošak

– Bankarske garancije koje se traže prilikom privremenog uvoza mašina i opreme koje se koriste za proizvodnju su jednim dijelom uticale da imamo ovako loš rezultat. Privredni subjekti moraju obezbijediti bankovnu garanciju koja je trošak i koja dodatno opterećuje firme, ali ove garancije nisu samo problem metalskog i elektrosektora nego i problem cijele industrije u BiH. Također, problem su i carine na uvoz mašina i opreme. Naime, firme koje žele da se razvijaju i investiraju u novu opremu moraju platiti carine, što ih dodatno opterećuje i svi oni razmišljaju da sačekaju neka bolja vremena da bi se desio progresivni razvoj, kazao je nakon jučer održane sjednice Odbora Udruženja metalske i elektroindustrije (MEI) PKFBiH u Sarajevu Almin Mališević, sekretar Udruženja.

Nastaviti borbu

Prema njegovim riječima, neophodno je donijeti odluku o oslobađanju plaćanja carina prilikom uvoza opreme i mašina, čime bi se privrednim subjektima omogućilo da lakše dođu do nove opreme i na taj način bi se mogao povećati broj radnika.

– Oni koji su nadležni za pitanje bankarskih garancija još ne znaju o čemu mi govorimo, još to ne shvataju, poručio je predsjednik Udruženja Kasim Kotorić, dodajući kako će se Udruženje nastaviti boriti da se ovi problemi riješe čim prije.

(Članak je preveden i na engleski jezik: Banking guarantees problem for BiH economy)

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close