Banana: Prirodni antidepresiv, lijek za mamurluk, piling za blistavu kožu…

Najpoznatije plantaže banana nalaze se u Maleziji, gdje su se počele primjenjivati u prehrani prije 4000 godina.Danas su najveći uzgajivači Kostarika, Meksiko, Ekvador i Brazil. Danas se banana može kupiti na tržnicama diljem svijeta i dostupna je svima.

Banana pripada porodici biljaka Liliacea, zajedno sa orhidejama i ljiljanom. Njezina stabla mogu narasti i do 8 metara visine, a na vrhu se nalaze veliki zeleni listovi.Između listova se pojavljuje dugačka grana koja na sebi ima plodove u obliku grozda u kojem rastu plodovi u količinama do 150 komada, dužine do 15 cm a težine do 120 grama.

Okus banane je obično sladak, ali može biti i polukisel ili kiseo s aromom jabuke.Danas se uzgaja oko 100 podvrsti banana, od kojih su poznate mini banane, kao i slatke ili brašnaste.Plodovi se mogu i sušiti ili usitniti u prah, a da ne izgube svoja svojstva.

Banana kao takva je izuzetno zdrava za ishranu male djece, jer ne izaziva nikakve alergije, te posebno za sportaše dajući im snagu i izdržljivost.

Jedna banana sadrži 74 % vode, 1 % bjelančevina, 0,5 % masti, 13,5 % šećera,23 % ugljikohidrata te 3,4 % biljnih vlakana.Bogate su i vitaminima od kojih najviše ima betakarotena,vitamina grupe B, te C i E. Bogate su i magnezijem,kalcijem, fluorom,fosforom, željezom, cinkom i bakrom. Idealne su kod držanja dijete jer sadrže svega 90 kalorija a u isto vrijeme stvaraju osjećaj sitosti.

Kako su bogate kalijem, ključnim mineralom koji pomaže u normalizaciji krvnog tlaka, smanjuju rizik od srčanog udara. Pomažu i kod anemije, PMS-a, krvnog tlaka, povoljan je njezin utjecaj na mozak i depresiju (sadrže triptofan koji pomaže pri proizvodnji serotonina te ima umirujući učinak ), „zatvor“ i mamurluk, dobra je i za žgaravicu te posebno za jutarnje mučnine.

Kod ugriza komaraca, dovoljno je utrljati mjesto ugriza sa unutarnjom stranom kore i pomoći će vrlo brzo. Kako banana sadrži velike količine B vitamina, vrlo je djelotvorna na živčani sustav, pa se preporučuje konzumiranje kod pretjeranog stresa i užurbanog načina života, koji više-manje svi vodimo. Također pomaže i kod čira na želucu i svakodnevnom konzumacijom stanje u organizmu se s vremenom poboljša.

Kod odvikavanja od pušenja, banana također može imati veoma važnu ulogu, s obzirom na vitamine B-6 i B-12, te kalij i magnezij- koji pomažu tijelu i organizmu kod odvikavanja.

Banana je jedno od najzdravijih voća ali treba imati na umu jedno: Nikada ne stavljajte banane u frižider.

Osim što je iznimno zdrava, banana je i prijatelj kože te sa njom možete pripremiti piling za lice od kojeg će vaša koža doslovno zasjati. Potrebne su vam dvije čajne žličice zgnječene banane, malo zobi i po jedna čajna žličica meda i mlijeka.  Nakon što je smjesa odstajala 10-tak minuta, nanesite ju na lice, dobro trljajući. Nakon pet minuta isperite toplom vodom.

(DEPO/BLIN/em)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close