U BiH najmanja stopa prirodnog priraštaja

Do 2020. godine na Kosovu i u Albaniji doći će do najvećeg porasta broja stanovnika, dok će BiH zabilježiti najmanju stopu prirodnog priraštaja

Ovo su pokazali rezultati istraživanja Svjetske banke (WB) na temu “Pokazatelji svjetskog razvoja”, prema kojima će najveću stopu rasta prirodnog priraštaja na Balkanu zabilježiti Kosovo, pišu Nezavisne.

Isti podaci pokazuju da će od 2010. do 2020. godine Kosovo imati godišnji rast stanovništva od 0,7 odsto, što je ujedno i jedan od najvećih procenata na evropskom nivou, dok će BiH zabilježiti suprotan neslavan rekord, odnosno negativan prirodni priraštaj i godišnje će iznositi oko 0,4 odsto.

Poslije Kosova slijedi Albanija, gdje će, kako se navodi, u istom periodu biti zabilježen rast prirodnog priraštaja od 0,2 odsto na godišnjoj osnovi, a u Makedonija će, prema procjenama, biti izjednačen broj umrlih i rođenih.

U preostalim zemljama regiona predviđa se izrazito negativan prirodni priraštaj do 2020. godine, pa će u Srbiji u navedenom periodu negativan prirodni priraštaj iznositi 0,2 odsto na godišnjoj osnovi, u Hrvatskoj 0,3.

Prema obrascu demografa, jedan narod bi mogao nestati ako broj starih preko 60 godina bude dva i po puta veći od broja mladih do 19 godina, pišu Nezavisne.

Demografski stručnjaci slažu se da se BiH već nalazi u kritičnom stanju kada je u pitanju prirodni priraštaj stanovništva.

– BiH je već u stanju ‘bijele kuge’, odnosno bilježi veći broj umrlih od broja rođenih već desetak godina, dok je situacija u većini zemalja regiona isto tako kritična. To su jasne činjenice – kazao je Jusuf Žiga, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

On je naveo da većina porodica u BiH ima, u prosjeku, jedno dijete, a da bismo dostigli nekakvu pozitivnu stopu prirodnog priraštaja, trebalo bi da svaka porodica ima bar po troje djece.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close