KUD “Biser- Donje Moštre”: U aprilu na festivalu folklora u Izmiru

Kulturno-umjetničko društvo “Biser- Donje Moštre” već sedam mjeseci egzistira na području ovog dijela visočke općine. Nakon registracije 26. januara ove godine KUD “Biser- Donje Moštre” je dobilo i prostor te su počeli i sa ozbiljnijim djelovanjima, s obzirom da su se otvorila vrata mnogobrojnim pozivima za učešće na međunarodnim festivalima folklorima kao i na smotrama folklora širom BiH.

(Ismar I. – vipromo.ba)

KUD “Biser- Donje Moštre” radi pod motom: “Dobro upoznaj svoju kulturu i tradiciju, da bi mogao cijeniti i poštovati tuđu”.

Koreograf u KUD “Biser- Donje Moštre” je Elma Muzaferija (diplomirani socijalni pedagog), koja je ranije radila kao koreograf u KUD “Vranduk”, i kao takva osposobljena je za vođenje folklora i folklornih grupa. Ovo kulturno-umjetničko društvo je nedavno dobilo poziv za jedan Međunarodni festival u Izmiru, Turska.

“Treba istaći da će naša djeca u Izmiru boraviti kod bošnjačkih porodica, smještaj je obezbjeđen kao i prostor za nastup i sve ono što je potrebno za jedno putovanje. Međutim, mi kao KUD moramo da obezbjedimo prevoz djeci. Poslali smo ponude svim autoprevoznicima i dobili smo jednu najpovoljniju ponudu, a to je otprilike 7.000 KM. Dosta smo sredstava sabrali, ali fali nam još oko 3.000 KM da upotpunimo ovaj projekat”, kazao nam je Mahir Muzaferija, predsjednik KUD “Biser – Donje Moštre”, te dodaje da ovo Društvo broji preko stotinu djece, a za Festival u Izmir je planirano da putuje njih 40-ak.

Međunarodni festival folklora u Izmiru održat će se od 20. do 25. aprila.

Naša djeca, naša tradicija.

Neka ovo bude apel svim onima koji imaju želju da pomognu KUD “Biser”, odnosno da se omogući talentovanoj djeci da otputuju na ovaj Festival, da svoj raskošni talenat a našu kulturu i tradiciju na jedan pozitivan način promovišu i prezentuju u dalekom Izmiru, a Visoko i BiH predstave na najljepši način. Vrijedna djeca, članovi KUD “Biser” zaslužuju ovo putovanje, pa ko može pomoći neka pomogne, oni će beskrajno biti zahvalni.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close