Bakir Izetbegović govorio za CNN o katastrofi u BiH!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović gostovao je na CNN-u kod jedne od najpoznatijih svjetskih novinarki Christiane Amanpour gdje je govorio o katastrofalnim poplava koje su zadesile BiH

(depo.ba)

Nakon što je vodeći svjetski teniser Novak Đoković uputio zamjerke vodećim svjetskim informativnim televizijama zbog nedovoljnog izvještavanja o poplavama u Srbiji i BiH,  CNN je očigledno odlučio ispraviti svoju grešku. Čuvena novinarka Cristian Amanpour u svojoj emisiji je ugostila predsjedavajućeg Predsjedništva naše zemlje Bakira Izetbegovića, koji je govorio o katastrofalnim poplavama koje su zadesile BiH.

Izetbegović se putem videolinka javio u emisiju Amanpour iz Sarajeva, a na njeno pitanje da li BiH dobija pažnju međunarodne zajednice posebno je pohvalio doprinos koji su dale susjedne zemlje.

“U pitanju je ogromna katastrofa. Ovo je najgore što nam se desilo poslije rata. Hiljade kilometara zemlje pokriveno je vodom, a na nekim mjestima ona je visoka dva do tri metra”, kazao je Izetbegović na početku razgovora.

Rekao je kako se procjenjuje da je 30.000 ljudi useljeno sa svojih ognjišta, a posebno zabrinjava potvrdan odgovor predsjedavajućeg na pitanje Amanpourove da li je istina da su poplave izmjestile brojne mine zaostale iz rata.

“Nažalost, to se sigurno dogodilo. U ovim trenucima još uvijek ima vode na minskim područjima i ne možemo sa sigurnošću ništa tvrditi, ali je sigurno da je voda pomjerila mine. Također su pomjerena obilježja upozorenja da je neko područje minirano i tu će biti veliki problem”, rekao je Izetbegović

Na kraju intervjua Izetbegović je konstatovao da su ove poplave zbližile ljude u BiH i u regiji koji nesebično pomažu jedni drugima ostavljajući po strani sve etničke i političke razlika, na šta je Amanpourova dodala da to podsjeća  na period zajedništva prije rata, prije nego što su se desili Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Slobodan Milošević.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close