-TopSLIDEIntervjuM plusVideo

Avdo Avdić: “Isti scenarij se odvija u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu. Dok se priča o korupciji, Dodik preuzima institucije BiH!” (VIDEO)

U Bosni i Hercegovini Dritan Abazović je postao jedinica mjere za izdaju, kazao je urednik portala Istraga.ba Avdo Avdić u programu Gradske RTV, autorke Tamare Nikčević.

Pojašnjavajući izraz dritanizacija BIH, koji je sve češće u upotrebi u bosanskohercegovačkim medijima, Avdić navodi da kada hoće nekog da proglase izdajnikom u BiH, jednistavno ga nazovu imenom crnogorskog premijera kojem je izglasano nepovjerenje.

“Bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je to prvi plasirao, govoreći o predsjedniku Socijaldemokratske partije Nerminu Nikšiću koji je krenuo u reforme sa Nenadom Nešićem i osuđivanim ministrom finansija. Tada se prvi put u javnom prostoru pojavila rečenica: ‘Moj Nermine, moj Dritane’. Prošle sedmice su izašli plakati gdje su napravili frizure ‘dritanovke’ svim bošnjačkim liderima političkih partija koji idu sa Miloradom Dodikom u koaliciju, sa tekstom ‘Dritan iz našeg sokaka’, odnosno izdajnik iz našeg sokaka”, objašnjava Avdić.

Dodaje da ne podržava takav način političkog izražavanja, ali i da takvu percepciju narod BiH ima o Dritanu Abazoviću. Takođe, ističe da to nije bilo uvijek tako, ali da je eskalacija nastala onog momenta kada je potpisan Temeljni ugovor sa Crkvom Srbije.

“Bošnjaci, a vjerujem i Crnogorci i Srbi, mnogo bolje vide problem u tuđem dvorištu, tako da dobro razumiju situaciju u Crnoj Gori, ali ne razumju što se dešava u BiH”, naglašava Avdić.

A dešava se, kako kaže, isto: isti princip, isti akteri, isti režiseri.

Pravi se Kraljevina Srba, Hrvata i Albanaca, u kojoj nema mjesta ni za Crnogorce, ni za Bošnjake, ni za Kosovare. Kosovo pritom plaća najveću cijenu Velike Albanije jer gubi nezavisnost. Crna Gora će ostati nezavisna država jer Srbija nema potrebu da joj ugrozi teritorijalni integritet dok god joj kontroliše sve institucije. U BiH Milorad Dodik nema motiv da ruši državne institucije kada će ući u njih”, objašnjava urednik portala Istraga.ba.

Osvrnuvši se na činjenicu da u crnogorskoj Vladi kojoj je izglasano nepovjerenje i dalje sjede ministri Bošnjačke stranke, uprkos apelima dijaspore i određenih političkih i društvenih krugova da je napuste, Avdić navodi da je to samo još jedno isto poređenje.

“I u BiH Bošnjaci isporučuju ključne institucije Srbima. To je ista politika, srbijanski dio Sandžaka je blizak režimu Aleksandra Vučića. I ovi Bošnjaci prave kardinalnu grešku jer žive u zabludi da će im neko, ko im noćima prolazi pored kuće i uzvikuje ‘Nož, žica, Srebrenica’, da se ubijaju balije i da je ovo Srbija, biti partner u budućnosti”, smatra Avdić.

Naglašava da je neshvatljivo da lideri Bošnjačke stranke podržavaju Vladu čiji aktivisti protjeruju bošnjačko stanovništvo sa sjevera Crne Gore.

“To je Štokholmski sindrom, a postoji i određena vrsta straha”, smatra Avdić.

Komentarišući nedavne projekcije “Russia Today” da su dva ključna žarišta u regionu Kosovo i BiH i da bi u tim državama moglo da dođe do eskalacije i sukoba, Avdić ističe da je veći problem što se o strateškim stvarima ne govori.

“U BiH već posljednja tri mjeseca se priprema unutarbošnjački sukob. Ovdje je situacija mnogo ozbiljnija nego što je mediji prezentuju. Niko ne problematizuje ovu analizu ‘Russia Today’, ne govori se o strateškim problemima već u Srbiji Vučić priča o kišobranu i stativu, u BiH o korupciji Izetbegovića a u Crnoj Gori o korupciji Đukanovića”, ocjenjuje urednik portala Istraga.ba.

Avdić ističe da je priča o korupciji najbolji način za mobilizaciju biračkog tijela.

“Dritan Abazović nije za motiv imao borbu protiv korupcije, već da ispuni svoj zadatak potpisivanjem Temeljnog ugovora, i to je sada završena priča. Možda će u budućnosti postojati neka institucija koja će to moći preispitati, ali je pitanje hoće li je biti ili će izmijeniti izborni zakon, i neke druge zakone, koji će nekom drugom stanovništvu omogućiti da glasa u Crnoj Gori. I onda će Crnogorci biti manjina u svojoj državi a ta većina odlučivat će o budućnosti zemlje”, zaključuje Avdić.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod:

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close