Avaz / Video – Senad Dupovac: Da sam japanski advokat, počinio bih harakiri

Utvrđeno je da je Jašarević došao u Sarajevo sa automatskom puškom i dvije ručne bombe. U 15:30 sati otvorio je vatru na zgradu Ambasade SAD. Drugu pušku i tri bombe je sakrio u blizini zgrade na vidno mjesto, a iz puške je pucao oko 50 minuta.

Obrazlažući presudu, sudija Perić je rekao da se BiH sve više suočava sa opasnošću od terorizma o čemu govore i još četiri slučaja koja se vode na Sudu BiH za ova djela.

VEZAN TEKST Terorista Mevlid Jašarević osuđen na 18 godina zatvora

“Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da je u Gornjoj Maoči postojala teroristička grupa kojoj bi optuženi pristupili, kao ni da su oni organizovali terorističku grupu, zbog čega je donesena oslobađajuća presuda u odnosu na taj dio optužnice.

Senad Dupovac je bio ljut zbog visine kazne

Međutim, valja imati na umu da vehabijska zajednica u Gornjoj Maoči ne poštuje zakone ove države, ti ljudi ne izlaze na izbore, ne ukopavaju se u gradskim grobljima…, a vođa te zajednice Nusret Imamović je u nekoliko navrata javno isticao da oni ne poštuju zakone ove države.

Država se ne smije povlačiti pred ekstremizmom jer mu time otvara vrata, te se mora ozbiljno pozabaviti ovim problemom i pooštriti kaznenu politiku za ovakve slučajeve”, naveo je sudija Perić.

Glasnogovornica Tužilaštva BiH Selma Hećimović je istakla kako je Tužilaštvo, u ime kojeg je ovaj slučaj vodio državni tužitelj Dubravko Čampara, zadovoljno osuđujućim dijelom presude i kaznom za Jašarevića, ali i da će uložiti žalbu na oslobađajuću presudu Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, jer smatraju da oni jesu pomogli Jašareviću da počini ovaj teroristički akt

Mirza Kovač: Moj klijent nije imao ništa s ovim djelom

Jašarevićev advokat Senad Dupovac u obraćanju novinarima nakon presude izrazio je nezadovoljstvo visinom kazne.

“Da sam japanski advokat nakon ovakve presude bih počinio harakiri. Od početka sam znao da terorističke grupe nije bilo i da će sud i donijeti takvu odluku. Međutim, zaista nisam očekivao ovako visoku kaznu za svog klijenta, posebno jer je u septembru ove godine donesena kazna za napad na Američku ambasadu u Beogradu, kada je ambasada gorjela, a taj je napad imao i smrtnu posljedicu. Počinilac tog djela je kažnjen godinom zatvora”, kazao je Dupovac.

Hećimović: Tužilaštvo je zadovoljno presudom, ali će se žaliti

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close