Moon: Još postoji mogućnost da Jašarević bude izručen SAD-u

Ambasada Sjedinjenih američkih država (SAD) u BiH pozdravlja današnju presudu Suda BiH,  kojom je Mevlid Jašarević osuđen na 18 godina zatvora zbog krivičnog djela terorizma, odnosno napada na zgradu Ambasade SAD, rekao je večeras u Sarajevu američki ambasador Patrik Mun (Patrick Moon).

“Siguran sam da ćemo i mi i Tužilaštvo BiH pažljivo razmotriti presudu da vidimo da li bi bilo uredu poduzimati dalje korake”, rekao je ambasador Mun, na konferenciji za novinare, organiziranoj povodom izricanja prvostepene presude Jašareviću.

Prema njegovim riječima, optužnica protiv Mevlida Jašarevića iznijeta je i u SAD, odmah nakon što je to učinjeno u BiH.

“To je rezultat bliske saradnje koje smo u to vrijeme imali sa vlastima u BiH, s kojima ćemo nastaviti sarađivati u vezi sa svim aspektima tog slučaja”, rekao je ambasador Mun.

Na novinarsko pitanje da li će Jašarević biti izručen SAD i odgovarati pred američkim sudom, ambasador Mun je rekao da ta mogućnost ostaje otvorena, te ponovio da će SAD nastaviti saradnju sa vlastima BiH i “osigurati da pravda bude zadovoljena u ovom specifičnom slučaju”.

“Jašarević je u SAD optužen za napad na imovinu i zvaničnike američke vlade Sjedinjene američke države u ovom slučaju nisu tražile ekstradiciju i nismo još donijeli odluku da to učinimo”, pojasnio je ambasador Mun i dodao da će optužnica u SAD ostati otvorena.

Američki ambasador je čestitao bh. vlastima na “uspješnoj presudi u slučaju terorizma”.

“Posebno bismo željeli odati priznanje onome što je uradilo Tužilaštvo BiH, koje predvodi v.d. glavog tužioca, kao i tužiocu zaduženom za ovaj slučaj, te cijelom timu tužilaca. Cijenimo podršku koji smo imali od bh. vlasti od inicijalnog odgovora na teroristički napad tokom cijele istrage i procesuiranja slučaja”, rekao je ambasador Mun.

Također, zahvalio se građanima i liderima u BiH što su odmah osudili ovaj napad, pružajući podršku svemu što se dešavalo nakon napada.

Poručio je da je “SAD ovdje i da će ovdje i ostati”.

“Čvrsto smo posvećeni budućnosti BiH, kao i tome do kraja provedemo našu viziju BiH kao stabilne, prosperitetne i multietničke zemlje”, istakao je ambasador Mun.

Dodao i je kako je Ambasada zahvalna Mirsadu Veliću koji je ranjen u napadu na zgradu Ambasade, tokom obavljanja radne dužnosti.

Sud BiH danas je prvostepenom presudom osudio Mevlida Jašarevića na 18 godina zatvora zbog krivičnog djela terorizma, odnosno zbog napada na Ambasadu SAD-a u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

ONASA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close