BiHPrivreda

Armina Mačković iz Maglaja – Najveći uspjeh od svih bh. inovatora

Inovatorka Armina Mačković nakon uspjeha u Seulu

Osvojena nagrada veliki mi je motiv za daljnji rad

Na 15. svjetskoj izložbi inovacija u Seulu Armina Mačković iz Maglaja, osvojivši drugo mjesto, postigla je najveći uspjeh od svih bh. inovatora od kada od 1995. učestvuju na svjetskim smotrama inventivno-tehničkog stvaralaštva.

Na izložbi je predstavljeno 639 inovacija iz 39 zemalja, a Mačković je stručni žiri oduševila građevinskim blokovima, koji se izrađuju od smjese u kojoj je najviše papirnog otpada. Ova historijska nagrada za Arminu je itekako posebna s obzirom na to da je ovo prvi put da učestvuje na smotri inventivno-tehničkog stvaralaštva.

– Već dvije godine član sam Asocijacije inovatora BiH, koja okuplja 412 inovatora, koji osvajaju nagrade širom svijeta. Ovo je prvi put da sam učestvovala i prezentirala svoju inovaciju – kaže ona.

Iako je od samog početka vjerovala u svoj proizvod, zbog jake konkurencije, nije očekivala pretjeran uspjeh.

– S obzirom na to da je ovo bilo moje prvo učešće i da je u pitanju svjetska izložba, a samim tim i velika konkurencija, nisam očekivala tako veliki uspjeh. Presretna sam što je moj rad prepoznat – iskrena je Mačković.

Kaže kako nije mogla vjerovati kada je na svečanosti proglašavanja laureata izgovoreno njeno ime.

– Ushićenje, radost, samo su neki od osjećaja koji su me tada preplavili. Osvojena nagrada zasigurno mi je veliki motiv za daljnji rad – kaže ona.

Autor: D. PAŠALIĆ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close