Ankara: Više od 80 mrtvih nakon dvije eksplozije na mitingu

Snažne eksplozije odjeknule su u subotu nedaleko od glavne željezničke stanice u Ankari. Broj poginulih u turskoj prijestolnici je 86, prenosi Reuters izjavu državnog ministra zdravstva Mehmeta Muezzinoglua (Muezinolu).

On je istakao da je najmanje 186 osoba povrijeđeno, a 28 njih se nalazi na intenzivnoj njezi. Muezzinoglu je dodao da su 62 osobe umrle na mjestu napada, a da su 24 lica podlegla povredama u bolnici.

Meta napada bio je mirovni marš opozicije koja poziva na okončanje nasilja sa kurdskim separatistima, pripadnicima Radničke partije Kurdistana (PKK).

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdogan) snažno je osudio dvostruki bombaški napad danas u Ankari ističući da su meta napada bili jedinstvo države i njen mir.

Erdogan je pozvao na “solidarnost i odlučnost kao najvažniji odgovor na teror”, navodi se u pisanom saopšenju iz kancelarije predsjednika.

Turski predsjednik je poručio da su oni koji stoje iza napada imali za cilj da izazovu podjele između dijelova društva, prenosi Reuters.

Takođe, zvaničnici vlade Turske su eksplozije okarakterisali kao “teroristički napad”, te saopštili da je otvorena istraga u vezi sa navodima da je napad izveo bombaš samoubica.

Vođa prokurdske HDP partije optužio je vladu Turske za napad i otkazao sve predizborne mitinge.

HDP jedna je od opozicionih stranaka koja je planirala da u subotu u podne (po lokalnom vremenu) održi miting sa kojeg bi, kako je navela, pozvala na mirne i demokratske izbore u Turskoj.

Eksplozije su se desile u razmaku od nekoliko minuta, na razdaljini od oko 50 metara, ispred glavne željezničke stanice, u trenutku kada se stotine ljudi okupljalo na protestu koj su organizovali sindikati zaposlenih u javnom sektoru i druge grupe civilnog društva.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napade.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini (Federika Mogerini) i komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn (Johanes Han) uputili su u subotu nakon bombaškog napada u Ankari izraze saučešća i solidarnosti Turskoj i pozvali je na jedinstvo u borbi protiv terorizma.

(Snimak trenutka eksplozije u Ankari / Youtube)

“Prema informacijama kojima trenutno raspolaže Ambasada BiH u Ankari, među nastradalima u eksplozijama u tom turskom gradu nije bilo državljana BiH”, potvrdio je za agenciju Fena Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Navodi da, s obzirom na karakter skupa u Ankari, uoči kojeg su se i dogodile spomenute eksplozije, nije bilo za očekivati da bude stranih državljana, ali uvijek postoji mogućnost da je neko od slučajnih prolaznika mogao nastradati.

“Stoga će Ambasada BiH”, ističe Regoje,“nastaviti da provjerava informacije kako bi se utvrdilo da među nastradalima nema bh. državljana.”

 


Zvjezdan Živković

zivkovicz@rferl.org

Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i eurointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close