KŽK ČELIK “Upravni Odbor košarkaškog Saveza BiH diskriminira ženski sport u odnosu na muški”

Reagovanje zbog odluke UO

 

Zbog odluke Upravnog odbora košarkaškog Saveza Bosne i Hercegovine, a za koju je KŽK Čelik saznao usmenim putem iz kancelarije Saveza, predviđeno je da učesnici u Međunarodnoj regionalnoj ženskoj košarkaškoj ligi Čelik Zenica i Play off Sarajevo igraju i prvi dio domaćeg Prvenstva.

Tim povodom oglasili su se iz Čelika, kazvši kako ovu odluku Upravnog odbora smatraju neprihvatljivom i u potpunosti kontraproduktivnom.

– Istom odlukom Upravni Odbor košarkaškog Saveza Bosne i Hercegovine diskriminira ženski sport u odnosu na muški. Naime, bh. predstavniku u Regionalnoj ABA ligi, Igokei iz Aleksandrovca, dozvoljeno je da ne igra prvi dio domaćeg prvenstva, dok je to isto pravo uskraćeno predstavnicima u Regionalnoj ženskoj ligi. Pitamo se zašto ovo i za koga radi Upravni odbor košarakšakog Saveza BIH – iskazuju svoje nezadovoljstvo iz Čelika u Saopćenju za javnost.

Dodaju kako pomenuta odluka također izazva njihovo čuđenje u košarkaškom ženskom klubu Čelik, s obzirom da je već odigrano 1.kolo Međunarodne regionalne košarkaške lige. Smatraju kako ta činjenica dovoljno govori koliko Upravni odbor Saveza, ili dio članova Upravnog odbora nije htio shvatiti ili prihvatiti činjenicu da se Odluka o organizaciji domaćeg Prvenstva ne može donositi ovako kasno.

– Sport i klubovi ne mogu biti taoci neblagovremennog donošenja odluka, jer ovakva odluka je morala biti donesena na kraju prošlog Prvenstva, a ne nakon što je već odigrano 1. kolo nove sezone Regionalne lige. Priprema za nastup u jednom takmičenju zahtijeva organizaciju i materijalne troškove i neshvatljivo je da je da su članovi Upravnog odbora donijeli ovakvu Odluku, a posebno zbog činjenice da je svih prethodnih godina važilo isto pravilo i za muške i za ženske klubove učesnike Regioanlnog takmičenja. Također, naglašavamo da je Odluka UO KS BIH apsolutno u suprotnosti sa Propozicijama i ostalim aktima KS BiH. Klubovi koji su svojim plasmanom u prethodnoj sezoni izgubili status prvoligaša, u narednoj sezoni nemaju pravo nastupa u istom rangu (Bugojno, Impuls). Istovremeno se za donošenje Odluke UO KS BiH, koristi prijedlog klubova u kojem sudjeluju i pomeuta dva kluba – ističu iz KŽK Čelik.

KŽK Čelik, višestruki Prvak Bosne i Hercegovine i osvajač KUP-a, izričito poručuje kako ne može sudjelovati u Ligi koja se formira na ovakav način, a sve zbog trenutnih interesa pojedinih klubova, koji se stavljaju u formu strateškog razvoja ženske košarke u BiH.

– I na kraju Javno pozivamo i našeg drugog predstavnika u Regioanlnoj ligi Play off iz Sarajeva da učini isto i da ne dopustimo da interes pojedinaca ili manje grupe osoba dovede u pitanje održivost trenutnih nosilaca razvoja ženske košarke u našoj državi – zaključili su iz KŽK Čelik.

 

Autor: D. Pa. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close