Amir Zukić: Goražde ide velikim koracima naprijed

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić posjetio je BPK i Općinu Goražde.

Sa kantonalnim i općinskim zvaničnicima razgovarao je o mogućoj podršci kantonu i općini kroz podsticaje iz resora ministarstva te drugim načinima podrške projektima od interesa za Goražde i cijelu FBIH. Načina ima posebno kad je riječ o podsticajima u cilju povećanja broja zaposlenih i razvoja malih i srednjih preduzeća.

“Upravo su u toku aktivnosti vezane za podsticaje malim i srednjim preduzećima i obrtima, kako iz grantova, tako i iz kreditnih sredstava. Dogovarali smo i da u narednoj godini zajednički kreiramo određene projekte gdje bi u sinergijskom djelovanju privrednih subjekata, kantona, federalnog ministarstva i Vlade Federacije pokušali napraviti neke nove iskorake u ovoj oblasti. Goražde ide velikim koracima naprijed u smislu da se očekuje veliki broj zaposlenih i mislim da imamo puno razloga za optimizam. Vlada Federacije takođe priprema neke nove projekte kad je u pitanju aktivno zapošljavanje tako da se nadam da će Goražde biti jedan svijetao primjer u Federaciji”, izjavio je Zukić.

Amir Zukic gražde1

U BPK Goražde, poznatom po procvatu privrede, priželjkuju ovakve planove koji bi omogućili razvoj poduzetništva i obrta na cijelom području.

“Mi smo danas prezentovali ono što je značajno za naš kanton, koje su naše potrebe, kao i aktuelne projekte u ovoj oblasti. Ministar Zukić je iskazao puno podršku onome što mi radimo i takođe nas je upoznao sa trenutnim aktivnostima kako bismo napravili zajedničku vezu i popravili ukupno stanje u ovoj oblasti kako u ovom kantonu, tako i u Federaciji i cijeloj državi”, istakao je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Amir Zukic gražde

Zukić se istim povodom susreo i sa Muhamedom Ramovićem, načelnikom općine Goražde.

“Zamolili smo ministra da u skladu sa zakonom i svojim mogućnostima Goražde bude prioritet, jer je to svakako grad u kome je industrija na prvom mjestu i sa te strane imamo razlog da tražimo pomoć. Konkretno, aplicirali smo sa projektom izgradnje vodovoda u naselju Vitkovići, gdje radimo drugu fazu rezervoara i nastavljamo dalje sa sljedećim fazama. Znamo da u ovom naselju imamo sedam privrednih subjekata i ovo se naselje širi. Volio bih da prođu i projekti naših obrtnika koji apliciraju kao i svih privrednih subjekta koji mogu aplicirati za povoljne kredite od ovog Ministarstva“, izavio je Ramović.

 

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close