Kultura

Amir Reko, komadant Armije BiH, u ratu spasio od smrti 44 Srba

Amir Reko, komadant Armije BiH, u ratu spasio od smrti 44 Srba

Piše: RTRS

Tri dana prije nego što će spasiti stanovnike sela Bučje, koji su trebali biti ubijeni samo zato što su Srbi, priča Reko, sa bolom je preživio vijest da mu je u rodnom selu kod Foče ubijena majka i još nekoliko članova porodice.

Prije nego što je Amir Reko spasio Srbe, njega je u aprilu 1992. godine od smrti na barikadama na Ustiprači, spasio Srbin Dragan Simić, kolega oficir ЈNA. Tako je produžio za Goražde, koje je bilo pod kontrolom muslimana.

“Htjeli su me ubiti, ali Dragan (Simić) to nije dao i tako mi spasio život”, priča Amir.

Tri dana prije nego što će spasiti stanovnike sela Bučje, koji su trebali biti ubijeni samo zato što su Srbi, priča Reko, sa bolom je preživio vijest da mu je u rodnom selu kod Foče ubijena majka i još nekoliko članova porodice. Nije, kaže, dao da zlo ovlada njime. Zbog toga je za jedne heroj, za druge izdajnik.

“Ne mislim da je to bilo neko junačko već jedno obično ljudsko djelo”, kaže Reko.

Priča za primjer ovjekovječena je u dokumentarnom filmu “Makedonac”, koji svjedoči koliko je važno donijeti ispravnu odluku i u najtežim trenucima, ostati čovjek.

Fočanska projekcija dokumentarnog filma “Makedonac”, o bošnjačkom oficiru Amiru Reki koji je u junu 1992. godine spasio 44 srpska civila iz sela Bučje kod Goražda, otkazana je zbog protivljenja grupe mladića.

Mladići su negodovali zato što je projekcija zakazana na Veliki četvrtak, smatrajući da to vrijeđa osjećanja pravoslavnih vjernika.

Odluku da prikazivanje filma bude odgođeno donio je sam Reko koji je novinarima izjavio da nije želio nikoga da uvrijedi.

Izvor

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close