BiHPolitika

Prihvaćeni Mehmedovićevi zahtjevi, set zakona na korak do podrške –

Nešto prije 16 sati završen je sastanak u zgradi Parlamentarne skupštine gdje se danas razgovarali o setu zakona o akcizama. Predstavnici državne i federalne vlasti sastali su se s dvojicom zastupnika Predstavničkog doma PS BiH, Sadikom Ahmetovićem i Šemsudinom Mehmedovićem.

Uglavnom je načelno prihvaćen zahtjev Mehmedovića koji je predložio sedam mjera da se usvoje paralelno s akcizama, a tiču se poljoprivrede, plavi dizel i reformu javne uprave.

– Tih sedam  su mjere su već u reformskoj arendi, ali nisu došle na red. Nema problema da se mjere ubrzaju, one su na spisku reformi i nemamo ništa protiv. Plavi dizel smo ionako razmatrali na Vladi i do kraja godine će on biti uveden plavi dizel za poljopvrdeu, a sada ih vežemo za akcize… Ostalo teme su bile vezane za vrijeme uvođenja akciza. To je tehničko pitanje. Mogu sada biti uvene. To je dugoročna mjera koja omogućava dugotrajni kolateral za gradnju autoputa. Nije toliko značajno hoće biti sad ili za tri mjeseca – rekao je Fadil Novalić, federalni premijer.

Mehmedović je pojasnio da će glasati ovisno od glasanja o sedam mjera koje je predložio.

– Ako podrže zaključke, on će glasati za – dodao je Mehmedović.

Naglasio je da su predložene mjere potrebne kako ne bi došlo do udara na građane i lančanog rasta cijena, a zbog najavljenog poskupljenja cijena gorica. Razmatrali smo, rekao je, kako da to kontroliramo. Na pitanje je li zadovoljan, on je rekao da je zadovoljan.

– Ohrabren sam stavom federalnog premijera. Imamo isti cilj da zaštitimo građane BiH i potrošače,  a da osiguramo mehanizme da bude nastavljena gradnja autocesta – kazao je Mehmedović.

Ahmetović je rekao da ne zna hoće li glasati.

– Ja ću u četvrtak znati hoću li glasati. Ne može me upotrijebiti kako neko hoće, ja ću odlučiti da li ću dati glas ili ne – kazao je on, ukazujući da je povratnička populacija potpuno zaboravljena i od Sarajeva i od Banje Luke te da je ona u najtežoj situaciji i u ovom slučaju.
Autor: E. MASLO – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close