Amina Hadžimehanović: Biti trenerica ritmičke gimnastike za mene predstavlja veliku odgovornost

Amina Hadžimehanović, rođena 28. novembra 1993. godine, studentica je turskog i talijanskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Ritmičkom gimnastikom se bavi od 7 godine, a licencu za trenera i sutkinju stekla je 2010. godine u Sarajevu. Trenutno je trenerica i rukovodilac Kluba ritmičke gimnastike “Pirueta” Visoko. Iskoristili smo priliku i razgovarali sa Aminom o ritmičkoj gimnastici, obavezama i odgovornostima trenerskog posla, te o planovima Kluba ritmičke gimnastike “Pirueta” Visoko. U nastavku pogledajte šta je Amina rekla za Magazin plus.

 

 

 

Amina, prije svega, reci nam kako je to biti najmlađa trenerica ritmičke gimnastike koja ima svoj vlastiti klub?

Malo mi je neprijatno pričati o tome, jer prije svega želim da ono što radim bude u prvom planu, međutim, odnedavno dobivam slična pitanja te ću i vama odgovoriti na isti način. Biti trenerica i sutkinja ritmičke gimnastike za mene predstavlja veliku odgovornost, kako prema samoj sebi tako i prema svim članicama kluba. Sljedeći mjesec će biti godina dana od kako klub „Pirueta“ aktivno radi i zahvaljujući dragom Bogu, naš klub iza sebe ima zapažene rezultate i učešća na međunarodnim turnirima.

 

Da li je teško raditi sa djecom?

Raditi sa djecom za mene je velika privilegija! Rad sa njima me duhovno ispunjava jer one od mene traže da im vjerujem, da ih poštujem, da ih ohrabrim, da prihvatim njihov stav i odgovaram na bezbroj istih pitanja. Međutim, u svemu tome bitno je održavati autoritet i disciplinu na treningu. Zaista je velika blagodat vidjeti da moja odluka može itekako utjecati na njih i na njihovo razmišljanje.

 

Koliko sport može pomoći mladom čovjeku današnjice?

Govoreći o ritmičkoj gimnastici, kao sportu u kome postoje dva programa, individualni i grupni, iz iskustva mogu reći da individualni oblik rada izuzetno pomaže u stvaranju radnih navika i odgovornosti, dok grupni oblik rada pomaže za međusobno razumijevanje, empatiju, povećanu pažnja svakog člana grupe i sl. Također, sport je naophodna stvar za razvoj omladine te bih ovim putem preporučila roditeljima da upišu svoju djecu u neke od sportskih klubova koje nudi naš grad.

 

Kakvi su planovi kluba „Pirueta“ za naredni period?

Klub „Pirueta“ u narednom periodu planira učešće na jesenskim turnirima, te se trenutno i pripremamo kako bismo ostvarili što bolje rezultate.

pirueta

 

Na koji način se zainteresirane djevojčice mogu uključiti u program vašeg kluba?

Od septembra počinjemo sa radom i sa upisom novih članica. Informacije o upisu i terminima održavanja treninga možete naći na našoj facebook stranici „Ritmička gimnastika Pirueta“ Visoko ili direktno mene kontaktirati na broj: 062/354-733.

 

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close