LifestyleShowbiz

Amina Bilalbegović ide u finale

Na prestižnom internacionalnom takmičenju New Wave Junior 2017. u Rusiji mlada solistica predstavlja BiH

Polaznica Pop Rock škole pjevanja pri Institutu za muziku, teatar i multimediju iz Sarajeva iMTM, mlada solistica Amina Bilalbegović (13) predstavlja Bosnu i Hercegovinu na prestižnom internacionalnom takmičenju New Wave Junior 2017.

Na prijedlog Javnog servisa BHRT-a kojem je upućen poziv za učešće mladih bh. talenata na takmičenju, Sarajka Amina Bilalbegović prijavila je prvu autorsku pjesmu “I need a new friend”.

Amina je oduševila žiri nastupima i autorskom pjesmom - Amina Bilalbegović ide u finale

10 najboljih

Amina je oduševila žiri nastupima i autorskom pjesmom, te prošla prvi i drugi krug polufinala, koji su održani 8. i 9. aprila, i plasirala se u finale takmičenja, koje se održava od 31. maja do 1. juna u Krimeu u Rusiji. To je veliki uspjeh za ovu mladu muzičarku jer je od ukupno 94 polufinalista samo njih 10, među kojima je i BiH, izabrano u finale.

– Jako sam uzbuđena i presretna da sam se plasirala kao jedina solistica iz BiH i nastojat ću da svoju zemlju predstavim na najbolji mogući način. Najveću zahvalnost dugujem profesorici pjevanja Mimi Zukan sa kojom sam spremala pjesmu, a posebno mojim roditeljima, bez kojih odlazak u Rusiju ne bi bio moguć. Dala sam sve od sebe, uživala na sceni i u nastupima drugih. Moj san se ostvario. Nisam ni sanjala da ću doći do finala. Ovo je ogromna čast za mene i sretna sam što sam opravdala očekivanja. Hvala svim Bosancima i Hercegovcima, koji su mi pružili podršku. Oduševljena sam organizacijom i jedva čekam naredni nastup, kazala je Bilalbegović, koja boravi u Rusiji sa profesoricom pjevanja Mimom Zukan.

Kako su kazale za naš list, iz Rusije se vraćaju danas, a u maju ponovo idu nazad kako bi se spremile za finalno takmičenje. Aranžman za pjesmu potpisuje Mima Zukan, produkciju Benjamin Rifatbegović, a gostuje gitarista Dino Džihić. Koreografiju za nastup naše predstavnice osmislila je SahzuDina Pelenda, plesni pedagog, a kostim za nastup bh. dizajnerica Hatidža Nuhić.

Ova mlada i veoma talentovana solistica iza sebe već ima veliki broj nastupa, a publika je pamti po ulozi energične djevojčice Pepper, ali i glavnoj ulozi Annie, koju igra u mjuziklu “Annie” u produkciji iMTM-a u Narodnom pozorištu Sarajevo. Reprizu navedenog nastupa Amine Bilalbegović naša publika moći će pogledati u okviru gala zatvaranja Festivala dječije umjetnosti FEDU 6. maja ove godine.

Organizator takmičenja New Wave Junior, koje ima za cilj razvijanje dječije kreativnosti, te predstavljanje mladih muzičkih i pjevačkih talenata je Popular Music Academy ruskog kompozitora Igora Krutoya, a na takmičenjima gostuje oko 7.000 mladih ljudi iz cijelog svijeta.

Bilalbegović:

Velika podrška

Amina je ponosna što je među ovim mladim muzičkim talentima i s ponosom ističe da toga ne bi bilo bez velike podrške njene drage nastavnice Mime Zukan, koja je vokalni trener i kreator Pop Rock škole.
Kroz profesionalno muzičko iskustvo u Bosni i Hercegovini, Rusiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Zukan djeluje kao profesor muzičkih umjetnosti, vokalni trener, solista i studijski muzičar, te muzički edukator na raznim seminarima. Neke od nagrada koje su okarakterisale njen rad su Rock-school London – vocal (UAE, Dubai 2015), Specijalna nagrada u kategoriji Koreografske umjetnosti (Rusija, Moskva 2014)… U svom pedagoškom radu daje maksimum uvodeći inovativne elemente u shvatanju, stvaranju i unapređenju pedagoškog pristupa ka studentima, te podstiče studente na istraživanje i razvijanje njihovog vlastitog kapaciteta muzičkog izražaja.

Oslobodjenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close