Amandmani na Ustav FBIH pred poslanicima u utorak

Amandmani na Ustav FBiH pred federalnim poslanicima trebalo bi da se nađu u utorak, i to na vanrednoj sjednici koju će tražiti SDA i SDP, nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH u četvrtak naveče, prošle sedmice, oborio dnevni red redovne sjednice na kojem je bila i ova tačka.

Rekao je ovo u petak Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA. Dva amandmana na Ustav, koje je uputila Vlada FBiH, omogućavaju smanjenje vrsta krivičnih djela za koja je osuđenicima moguće dati pomilovanje, te predviđaju nezastarijevanje krivičnih djela iz privatizacije.

“Predlažemo da se za utorak zakaže vanredna sjednica i da se amandmani stave na dnevni red uz još neke zakone koji zahtijevaju hitnost. U internim konsultacijama imamo informaciju da se s tim slaže SDP”, kazao je on.

Kazao je da je uvjeren da će amandmani na Ustav FBiH proći, nakon čega treba uraditi zakone koji detaljnije uređuju ove oblasti, posebno nakon situacije u kojoj je podignuta optužnica protiv predsjednika FBiH Živka Budimira zbog zloupotrebe položaja pri pomilovanjima.

U slučaju pomilovanja, amandmanom je predviđeno da se ona daju osuđenima za krivična djela utvrđena federalnim zakonima, osim za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid i druge slučajeve koji se propisuju posebnim zakonom, što znači da će biti propisano za koja se djela ne mogu dati. Osmanović je istakao da amandmani na Ustav nisu bili razlog što dnevni red nije usvojen, što se nikada ranije nije desilo.

Marinko Čavara, šef Kluba poslanika HDZ BiH, kazao je da je njihov stav da Vlada, koja je “protuustavno došla na vlast” ne može predlagati amandmane.

 

(Nezavisne)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close