Lokalni izbori u Turskoj: Erdoganova stranka ostvarila bolji rezultat nego 2009.

Vladajuća turska Stranka pravde i razvoja (AK Parti) na čelu sa premijerom te zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom, prema dosad prebrojanih više od 30 posto glasova, na današnjim lokalnim izborima vodi sa 47,97 posto glasova.

Anadolija

Prema 30,67 posto prebrojanih glasova, na drugom mjesto je najveća opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) sa 27,49 posto osvojenih glasova.

Slijedi Stranka nacionalnog pokreta (MHP) na čelu sa Devletom Bahcelijem sa 13,35 posto glasova turskih birača.

Partija mira i demokratije (BDP) je na čevrtom mjestu sa 3,04 posto osvojenih glasova, dok su ostale partije osvojile zajedno 3,98 posto glasova turskih birača.

Inače, vladajuća turska Stranka pravde i razvoja (AK Parti) i na lokalnim izborima 2009. godine je pobijedila sa 38,8 posto osvojenih glasova.

Na tim izborima opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) bila je druga sa 23,1 posto osvojenih glasova.

Na trećem mjestu je te godine bila nacionalistička Stranka nacionalnog pokreta (MHP) na čelu sa Devletom Bahcelijem sa 16,1 posto glasova turskih birača.

Prokurdska Stranka demokratskog društva (DTP) je bila na čevrtom mjestu sa 5,7 posto osvojenih glasova, proislamska Stranka blagostanja (SP) je osvojila 5,2 posto a Demokratska partija (DP) 3,7 posto glasova.

Više hiljada stanovnika turske metropole Istanbula dočekalo je premijera te zemlje i predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Recepa Tayyipa Erdogana ispred njegovog doma u istanbulskoj četvrti Uskudar.

Nakon što je kratko razgovarao sa pristalicama Erdogan se zaputio u Ankaru, gdje će pratiti objavljivanje konačnih rezultata današnjih lokalnih izbora.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close