Aluminij i EP HZHB postići će sporazum o reprogramu dugova

Osnovni preduslov za preduzimanje daljih koraka za spas mostarskog „Aluminija“ jeste da ova kompanija počne Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne /HZHB/ plaćati tekuće mjesečne račune za isporučenu struju, zaključeno je na današnjem sastanku u Vladi Federacije BiH /FBiH/.
Iz Vlade Federacije saopšteno je da ono što slijedi jeste sporazum uprava dvije kompanije o reprogramu, odnosno dinamici vraćanja dosadašnjeg duga „Aluminija“ za električnu energiju, a na koji saglasnost treba dati Vlada Federacije.
Sastanku u Sarajevu prisustvovali su premijer FBiH Nermin Nikšić, predstavnici mostarskog „Aluminija“, Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede HZHB, FERK-a i Unikredit banke, a teme su bile aktivnosti koje bi dovele do uspješnog poslovanja i rješavanja obaveza prema povjeriteljima, prije svega Elektroprivredi HZHB.
Tokom susreta dati su prijedlozi koji bi trebalo da olakšaju poslovanje „Aluminija“, te stvore uslove za povećanje proizvodnje i smanjenje njegovog ukupnog duga.
Jedan od prijedloga je da „Aluminij“ dio električne energije nabavlja na tržištu onda kada su cijene najpovoljnije.
U tome im savjetodavnu pomoć već pružaju, kako je dogovoreno prije nekoliko dana na susretu posvećenom ovom pitanju, stručnjaci Elektroprivrede BiH.
Uvjerenje je kako će smanjenje računa za električnu energiju, ali i druge mjere na racionalizaciji poslovanja, voditi ka ozdravljenju „Aluminija“, što je interes ne samo ove kompanije, već i FBiH kao njenog suvlasnika, te povjeritelja koji imaju potraživanja od mostarskog aluminijumskog kombinata.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close