Alija Izetbegović čitav život je posvetio idealu slobode i pravde za sve građane

Na mezarju Kovači obilježene 12. godišnjica smrti prvog predsjednika BiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe jutros je na mezarju Kovači obilježana 12. godišnjica smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Cvijeće na mezar prvog predsjednika BiH položile su delegacije svih nivoa vlasti kao i predstavnici diplomatskih korova drugih država, raznih vladinih i nevladinih organizacija…

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je kako su ideje, misli i poruke koje je njegov rahmetli otac zapisivao i izgovarao i danas itekako aktuelne.

Prisutnima se obratio predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac koji je istakao da posljednjih 12 godina Bosni i Hercegovini i Bošnjacima nedostaje Alija Izetbegović, kao mislilac, državnik i humanista.

– Izetbegović je bio privržen vjeri i demokratiji i čitav život posvetio je idealu slobode i pravde za sve građane BiH, s takvim idealima nas je uspješno proveo kroz najteže godine brutalne agresije na BiH – kazao je Genjac.

On je dodao kako je Izetbegović uvijek govorio je da je najbolje kretanje BiH prema članstvu u EU i NATO, te da današnje vlasti na tome trebaju istrajno raditi.

Savjetnik rahmetli Izetbegovića za ekonomska pitanja Mirza Hajrić sjetio se svog šefa kao izuzetnog čovjeka, koji je odisao mirnoćom i filozofijom koja je prije svega bila ljudska.

– On je uvijek naglašavao da je ekonomija i ekonomsko stanje građana jako važno za državu. Iako Predsjedništvo nije imalo nadležnosti kada je ekonomija bila u pitanju, on je često zvao zvaničnike u Vladi koji su za to bili zaduženi. S njima je razgovarao o ekonomiji, zapošljavanju i o tome koliko je to važno. Bio je karakter i veoma dobar čovjek, koji je za svakoga imao vremena – kazao je Hajrić

 

 
Autor: K. Ke. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close