ZDK: Premijer Kantona i ministri sa udruženjima privrednika

Premijer Kantona i ministri sa udruženjima privrednika

Danas (19.10.2015. godine)  su  premijer  Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijašević i  ministar Ministarstva  za privredu, Zvonimir Anđelić i ministar Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Goranom Bulajićem obavili razgovor sa predstavnicima Udruženja poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona i Saveza udruženja poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona. Sastanak je odraz ranijih dogovora, a na dnevnom redu je bila rasprava o realizaciji zaključaka sa prethodnog sastanka, formiranje Socio-ekonomskog vijeća Zeničko-dobojskog kantona i komentar  na zakonsku regulativu.

Tokom uvodnih obraćanja, premijer  Kantona i ministri izrazili su spremnost za intenziviranje kontakata i spremnost za  rješavanje otvorenih pitanja, što su podržali predsjednici oba udruženja poslodavaca.

U daljnjem toku rasprave posebno su naglašeni stavovi za svaku od tema utvrđenih Dnevnim redom.

Tako su predstavnici Kantona istakli da je nakon posljednjeg sastanka pokrenuto rješavanje mnogih pitanja, kao što su: raspodjela javnih prihoda, ishodovanje dozvola iz oblasti građenja, obavljanje deratizacije i druga. Konstatirano je da su neke od pomenutih tema uređene ili su u nadležnosti Federacije BiH, odnosno lokalne zajednice.

Tokom Rasprave o formiranje Socio_ekonomskog vijeća, data je načelna podrška Vladi uz naglašavanje potrebe dostavljanja konkretnih zahtjeva prema udruženjima, kako bi oni mogli delegirati svoje predstavnike u Vijeće.

Rasprava o primjedbama na zakonsku regulativu rezultirala je zaključkom da je neophodno pravovremeno uključiti poslodavce u izradu zakonskih rješenja, a prije donošenja odluke o javnoj raspravi.

Posebno zanimljiva rasprava vođena je o javno-privatnom partnerstvu, energijskoj efikasnosti, sivoj ekonomiji i radu inspekcija. Poslodavci su ponudili svaku vrstu pomoći kod realizacije ovih projekata.

 

 

Press služba

 

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close