Ovo je najbrutalniji, ali i najzabavniji primjer gubitka privatnosti na Internetu!

Urnebesna stranica na Facebooku nazvana “Dnevna doza poruka roditelja” zapravo nam otkriva da smo svi toliko isti da nemamo više šta skrivati.

Da su strahovi i rasprave oko količine gubitka privatnosti na koju su nas natjerali najveći internetski giganti poput Googlea, Facebooka, Applea ili Microsofta besmisleni, najbolje posljednjih sedmica ilustriraju događanja upravo na digitalnom podneblju. Otkrivajući prirodu najintimnijih obiteljskih odnosa djeca ovime poentiraju na nekoliko razina, tumečeći nam svima kakva je stvarnost današnje digitalne svakodnevice. Kao prvo, poruke su sadržajem, intonacijom, punoćom duha i svim drugim karakterinim elementima identične dijalozima kakve smo i prije mobitela, Facebooka i WhatsAppa svi koji smo tada bili djeca imali sa svojim roditeljima. Osim komunikacijskog kanala ništa se, u stvari, nije promijenilo već desetljećima – upravo zato ti su sceenshoti jednako zabavni i toj djeci i nama i svim ostalim generacijama i upravo zato ne čudi što je ta grupa na Facebooku toliko bolesno popularna. Kao drugo, sve poruke, ma koliko bile sadržajno, semantički i sintaktički različite, odišu identičnom dozom kako generacijskog jaza, tako i obiteljske bliskosti. Osim, dakle, svoje bezvremenske neuništivosti, odnosno vertikalne unificiranosti, odnos djece i roditelja u biti je više-manje identičan i od jedne do druge obitelji i na dubinskoj, dakle i horizontalnoj razini, a to je i drugi bitan razlog zašto su nam baš svima screenshoti s ove Facebook stranice toliko neopisivo zabavni. Ipak, ono što ova dopisivanja više i od toga čini smiješnima i zanimljivima i zbog čega se resendaju emailom pa čak i prepričavaju na izlazu jest činjenica da pokazuju kako ova djeca odrastaju u okolnostima potpunog gubitka osjećaja za očuvanje privatnosti. Svi smo rado svojim prijateljima iz razreda prepričavali naše svađice s roditeljima i prije interneta, ali današnja djeca bez problema ih obznanjuju svekolikoj javnosti pritom se, štoviše, nadajući što većem broju lajkova i shareova jer oni jamče dodatne desetke hiljada publike do kojih je screenshot njihovog dopisivanja s mamom ili tatom dopro.

Bojite li se stoga što ćete guglati, u čiji ćete profil zaviriti na Facebooku, šta ćete kupiti na eBayu ili koje ćete stranice posjećivati dok u samoći lutate webom, vrijeme je da odbacite taj strah. Živimo u dobu kada privatnost više nije na cijeni i kada je već razotkriveno da je ono što želimo sakriti o sebi dio života svih nas. Prije od Facebooka, Googlea, Twittera, eBaya ili bilo kojeg drugog internetskog konglomerata vašu će privatnost prodati vaša djeca, za jedan share ili lajk, a pritom će se dobro i nasmijati.

rt3lg8

Autor: Haris Aščalić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close