Kamatne stope u BiH tri puta više nego u Njemačkoj

Slabo kreditiranje usporava razvoj bh. privrede

Bankarski sektor u BiH u prvom polugodištu ove godine zabilježio je slab rast ukupnih kredita koji su na kraju tog perioda iznosili 17,2 milijarde KM, pokazuju podaci Centralne banke BiH objavljeni u biltenu Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Slab rast ukupnih kredita od 1,8 posto posljedica je negativnog rasta kredita proizvodnom sektoru od 2,5 posto, a koji čine 47,9 posto ukupno dodijeljenih kredita u BiH. Krediti plasirani stanovništvu čine 44,8 posto ukupnih kredita i, za razliku od sektora nefinansijskih preduzeća, bilježe rast od 5,1 posto.

Ogromni profiti 

Krediti preduzećima su tokom prvog polugodišta ove godine imali konstantnu negativnu stopu rasta, a njen najviši procent bio je u februaru ove godine i iznosio je 4,2 posto.

– Ušteđevine građana su visoke, kreću se oko 9 milijardi KM, i stoga je jasno zašto krediti stanovništvu ne rastu, ali je zabrinjavajuće da krediti ne rastu dovoljno kada su u pitanju pravni sektor ili kompanije. Imam dojam da su banke u našoj zemlji previše oprezne i previše zaziru od bilo kakvog rizika – kaže za “Dnevni avaz” Muris Čičić, ekonomski analitičar i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

muris-cicic

Foto: Arhiva (Čičić: Nema opravdanja)

On ističe da je veoma teško dobiti kredit za neki “start up” ili “greenfield” projekt, jer banke isključivo traže posjedovanje zgrada, mašina kao hipoteku, a to je pogubno za bh. privredu.

– Banke u BiH sebi to mogu dozvoliti jer su njihovi profiti ogromni, imaju previsoke kamatne stope koje su u BiH dva do tri puta više od onih u Njemačkoj, Austriji i drugim razvijenim državama Evrope – naglašava Čičić.

Stabilan rejting 

On smatra da za to više nema opravdanja, a dosadašnje je bilo da “u BiH postoji veliki politički rizik”, ali on, ističe Čičić, nije ništa viši nego u državama regiona.

– BiH već godinama dobiva stabilan kreditni rejting, “B sa stabilnim izgledima”, i to je pokazatelj da politički rizik više ne igra toliku ulogu – mišljenja je Čičić.

Oligopol banaka 

– Vrijeme je da se neko pozabavi bankarskim sektorom u BiH, jer postoji određeni oligopol. Tu je nekolicina banaka za koje ne mogu tvrditi da se dogovaraju, ali definitivno prate jedna drugu i neće da smanjuju kamatne stope, što bi svakako dovelo do većeg zaduživanja i veće privredne aktivnosti koja je neophodna BiH – pojašnjava Čičić.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close