Ako se blokada u BiH nastavi moguća je akcija EU!

Mirni protesti su dio normalnih i demokratskih procesa, a građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da se uvijek čuje njihov glas, zvaničan je stav Brisela, kojeg je u izjavi za “Dnevni avaz” prenijela Maja Kocijančić, glasnogovornica  visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Ketrin Ešton (Catherine Ashton).

Urgentna pitanja

Kako nam je nezvanično preneseno, visoki zvaničnici EU s pažnjom gledaju na razvoj situacije u BiH, te je moguće očekivati skoriju reakciju, ukoliko bh. institucijama ne bude bilo onemogućeno da nastave s radom.

 

Uvažiti zahtjeve

 

– Protesti koje smo vidjeli u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko dana su izraz snažnih zahtjeva građana upućenom političkim vođama i institucijama, a to je da se prestanu fokusirati na partijske i etničke interese, te da počnu raditi na urgentnim pitanjima od životnog značaja za građane, kao što je pitanje jedinstvenog matičnog broja – kazala je Kocijančić za naš list.

Naglašavajući kako je imperativ bh. vlasti da se okrenu reformama nužnih za napredak i prosperitet zemlje, Kocijančić je pocrtala da je i u trenutnoj političkoj situaciji u kojoj se država nalazi apsolutno presudno da institucije BiH rade punom brzinom na riješavanju hitnih pitanja za evropske intergracije.

– Pozivamo institucije i političke čelnike da uvaže zahtjeve građana i da odmah počnu raditi na njihovim rješenjima – poručila je Kocijančić.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close