Akcija “Pandora“: Uhapšeno 30 dužnosnika carinskih organa i UIO, među njima i bivši direktor UIO

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć realizaciju akcije kodnog naziva “Pandora“, koja se izvodi na širem području BiH. Prema planu izvođenja akcije u toku su lišenja slobode više desetina osoba i pretresi objekata na oko 40 lokacija na području Sarajeva, Ilidže, Istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja, Doboja Juga, Tešnja, Čelića, Banja Luke, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Čelinca, Kotor Varoša, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika.

Pretresima su obuhvaćene i službene prostorije Uprave za indirektno oporezivanje BiH, saopćeno je iz SIPA-e.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, pranje novca i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, vezano za uvoz tekstilne i druge robe u BiH.

Akcijom su obuhvaćeni i bivši i aktuelni visokopozicionirani službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u realizaciji učestvuje više od 300 policijskih službenika.

Nakon ranijih akcija SIPA-e “Bos“, “Elipsa“ i “Master“, akcija “Pandora“ najveća je i najsloženija operativna akcija u borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini i rezultat je višegodišnje istrage koju je provela SIPA pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH.

Više detalja o akciji bit će saopćeno u toku dana, navode iz SIPA-e.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close