Kalajdžići na Vlašiću čuvaju porodičnu tradiciju: Niko neće u čobane ni za 500 eura

Zoran Kalajdžić iz Zabrđa jedan je od najuspješnijih ovčara u kotorvaroškom kraju. Ovce iz njegovog stada osvajale su nagrade na brojnim sajmovima poljoprivrede u BiH, a tajne ovčarstva, kako kaže, na vlašićkim proplancima nesebično su mu prenosili djed Pero i otac Đuro, koji su decenijama brinuli o stadu.

– Do 1995. godine živjeli smo u travničkom selu Šišava, ali nas je ratni vihor pomjerio sa ognjišta i morali smo sa stadom krenuti ka dolini Vrbanje. Sve nam je u Šišavi porušeno. Dugo smo u Zabrđu, navikli smo na ove ljude i njihove ćudi, a i oni su nas prihvatili, veli Zoran.

Lakše je ležati

O stadu, osim Zorana, brinu njegova supruga i mlađi brat Boro. Mjesecima su Kalajdžići pokušavali da nađu bar jednog pastira, koji bi im pomagao, ali niko se nije javio.

– Ima ovdje ljudi koji nigdje ne rade i mi smo im za čobaniju nudili 500 eura mjesečno, ali nisu pristali. Lakše im je, izgleda, ležati u toploj kući, bez marke u džepu, nego raditi. Znam da je ovo težak posao, ali ni plata koju smo nudili nije mala, ogorčen je Zoran.

Ovčarstvo je kod Kalajdžića dio porodične tradicije, a Zoran je stado naslijedio 1993. godine, nakon smrti oca Đure.

– Pokojni otac i djed su prije rata svake godine, prije prvih snjegova, odlazili u nomađenje i kući se vraćali s proljeća. Stado su, uglavnom, vodili u Slavoniju i Vojvodinu, a i ja sam nomadio sve do 2002. godine. Međutim, dođe neko novo vrijeme i stupiše na snagu novi zakoni, koji su nam zabranili kretanje ka Lijevče polju, Posavini i Semberiji, pa smo primorani da sa stadom u zimskom periodu tražimo po koju travku na napuštenim livadama u dolini Vrbanje. Ovo su pasivni krajevi, zime su duge, snježne i hladne, a u ljetnom periodu je, ma koliko se trudili, nemoguće obezbijediti ziminu za ovoliko stado, zbori Zoran.

Sijeno skupo, sir jeftin

Mnogo nevolja ovčarima u kotorvaroškom kraju donijela su posljednja poskupljenja kukuruza i sijena, dok s druge strane, kako kaže, vrtoglavo padaju cijene sira, vune i jaganjaca.

Ove godine Kalajdžići namjeravaju povećati proizvodnju sira, koji se decenijama pripremao u njihovom domaćinstvu i po kojem su ovčari sa Vlašića nadaleko poznati.

– Znamo kako se pravi kvalitetan sir i to znanje ćemo iskoristiti na najbolji mogući način, kaže Zoran.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close