Agencije Fashion Zenica: Novi veliki modni projekat KIT – „Kreativna industrija tekstila“

BiH je trenutno prvorangirana država u svijetu (CIA, 2012) prema učešću broja nezaposlenih mladih ljudi (62,80%) starosti od 15 do 24 godine, a sveukupna letargija mladih se ogleda i u činjenici da samo 1/3 mladih aktivno traži posao. U takvom okruženju, aktivnosti održivog zapošljavanja i samozapošljavanja postaju prioritetne oblasti javnih politika.

Otvorenje i početak realizacije projekta  KIT

Klub Fashion Zenica pokrenuo je projekat pod nazivom“ KIT – Kreativna industija tekstila “u saradnji sa Švicarskom agencijom za razvoj i YEP-om kojem je konkurisalo 85 organizacija iz cijele BiH, od čega je na osnovu aplikacija odabrano  11 projekata . FASHION je na finalnoj listi zauzeo visoko sedmo mjesto sa svojim vrlo kvalitetnim projektom.

Projekat počinje 15 .03. 2014 godine i realitzirati če se narednih devet mjeseci  u opštinama kolijevkama BiH tekstilne i modne  industrije  Visokom  i Travniku.

Glavni cilj projekta je obuka kadrova potrebnih u tekstilnoj industriji , afirmacija te posredovanje u zapošljavanju obučenih kadrova.

FASHION planira projekat realizirati uz partnerski odnos sa općinama kojima će biti ponuđena saradnja i od kojih se očekuje da budu dio ovog jako važnog projekta.Planirana je i saradnja i potpisivanje ugovora sa uspješnim tekstilnim proizvodžaćoma iz Visokog i Travnika kroz potpisivanje memoranduma o saradnji .

Treneri obuke  kandidata  biti će afirmirani modni dizajneri  te stručnjaci iz oblasti tekstilne industrije.

Pored edukativnog dijela u projektu je planiran i revijalni dio KIT EVENT , zatim okrugli sto na temu „Perspektive i preduslovi kreativne tekstilne industrije i razvoj okvira kompetencija za zvanje dizajner tekstila “.

Završetak projekta planiran je u decembru mjesecu dodijelom certifikata i prezentacijom radova polaznika obuke projekta KIT.

Selma Hasanica projekt manager FASHION-a je naglasila da vrijedni  ovaj vrijedni  tim uporedo sa KIT-om  priprema i najveći modni događaj u BiH FASHION WEEKEND na kojem će svoje radove predstaviti dvanaest najboljih modnih dizajnera iz BiH, te gosti iz nekoliko zemalja u okruženju.FASHION team je jako aktivan te planira još neke autorske projekte iz oblasti mode, dizajna i potrage za talentima.

magazinplus.eu

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close