-TopSLIDEKolumne

Abdulah Sidran: Beskrupuloznost stranačkog postavljanja i smjenjivanja

PREZENT, PERFEKT, FUTUR

Abdulah Sidran: Beskrupuloznost stranačkog postavljanja i smjenjivanja

Beskrupuloznost stranačkog postavljanja i smjenjivanja

U civiliziranim društvima i državama izborni pobjednik promijeni svega nekoliko figura na tabli, i one su vezane isključivo za kapitalne strateški važne subjekte u državnom/društvenom vlasništvu.

Prvo što bi morale uraditi politièke formacije željne istinske promjene uime općeg narodnog dobra jeste donošenje zakona/uredbe kojom bi se ograničilo pravo izbornog pobjednika (ma kako on bio skrojen i skrpljen) na kadroviranje u javnom sektoru.

Podla formulacija

U civiliziranim društvima i državama izborni pobjednik promijeni svega nekoliko figura na tabli, i one su vezane isključivo za kapitalne strateški važne subjekte u državnom/društvenom vlasništvu: državna TV, elektroprivreda, vodoprivreda, itd. – pa ni to po svaku cijenu.  

U našim tragiènim i smiješnim uvjetima, od rezultata izbora strijepe doslovce svi! Hoće li ostati bez posla, ili dobiti posao, onaj sekretara osnovne škole, onaj direktora kulturne institucije?

U proceduri smjenjivanja upravnih odbora i direktora javnih ustanova ugrađena je jedna vrlo fluidna, reklo bi se čak podla formulacija prema kojoj (neovisno od mandata) do smjene dolazi ako izvještaj o poslovanju NIJE USVOJEN.

Naravno, time se da manipulisati kako kome volja – grupa poslanika napusti salu, obori kvorum, izvještaj ne može biti usvojen, direktorska glava pada a da se o izvještaju i radu ustanove nije riječ jedna progovorila. Moralo bi se u toj stvari hitno intervenisati, i u dokumentu koji tu materiju uređuje, formulaciju “nije usvojen” zamijeniti preciznijom “izvještaj je odbijen”.

Tri puta smjenjivan

Lično poznajem veoma sposobnog direktora kojega su, stranački nezaštićenog, tri puta smjenjivali i bacali na biro za nezaposlene – na takav način. “Izvještaj nije usvojen”. A niko taj izvještaj nije ni pogledao.  

Egida

U našim tragičnim i smiješnim uvjetima, od rezultata izbora strijepe doslovce svi! Hoće li ostati bez posla, ili dobiti posao, onaj sekretara osnovne škole, onaj direktora kulturne institucije? 

Piše: Abdulah Sidran / Avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close