BiHPolitika

Zašto su sarajevske vlasti uglednog profesora preko noći proglasile teroristom

SLUČAJ LAFCIOGLU: Zašto su sarajevske vlasti uglednog profesora preko noći proglasile teroristom

 

Piše: M.S.L.

Pobratimski odnosi Sarajeva sa Istanbulom, Ankarom i Konjom “nisu ugroženi” nakon što je 15 od 28 vijećnika Grada Sarajevo promijenilo svoju prvobitnu odluku i profesoru Aliju Lafciogluu oduzelo Povelju Grada Sarajeva. Međutim, kako će ova promjena mišljenja pojedinih vijećnika utjecati na ugled Sarajeva u drugim gradovima, još se ne zna. Dio javnosti je odluku o povlačenju priznanja profesoru Lafciogluu ocijenio kao “srozavanje ugleda grada” i posljedicu “podaničkog mentaliteta”.
Iz Bosna Seme obrazovnih institucija, koje su nominovale Alija Lafcioglua za Povelju, za Žurnal su kratko prokomentarisali da razlozi za povlačenje priznanje “nisu znanstvenog, već nekog drugog karaktera”, ističući da im je kao kolektivu bilo drago zbog dodjele Povelje njihovom profesoru “koju on i zaslužuje”.
– Prva stvar koja je nejasna je ta, zašto gradonačelnik, koji je uputio pismeni zahtjev za preispitivanje Odluke, nije bio prisutan niti na jednoj od dvije sjednice na kojima je Gradsko vijeće o ovome raspravljalo, rekao je za Žurnal gradski vijećnik Vibor Hadžić iz Naše stranke.
Iz Odjeljenja za odnose s javnošću Grada, za Žurnal su rekli da gradonačelnik nije prisustvovao ovim sjednicama “radi unaprijed dogovorenih prioritetnih službenih obaveza gradonačelnika”.
Handžić za Žurnal kaže da je zamjenik gradonačelnika Abdulah Skaka ponovio argumentaciju gradonačelnika iz pisanog zahtjeva, “i sam naknadno potvrđujući da se radi samo o indicijama povezanosti Bosna Sema obrazovnih institucija sa terorističkim aktivnostima i pokušaju državnog udara u Turskoj”.
LABAVI ARGUMENTI
– Nikakav detaljno obrazložen argument nije postojao kada je u pitanju profesor Lafcioglu, što je u ovom momentu bilo ključno. Ne možete jednostavno tako povezati čovjeka s terorizmom, ne mareći kakve će to posljedice imati po lični život tog čovjeka, koji nije ni tražio tu nagradu preko koje je došao u fokus javnosti, kaže Vibor Handžić.
Na pitanje koji su bili argumenti za preispitivanje odluke o dodjeli povelje, iz gradske uprave su kratko rekli da su se “argumenti odnosili na statutarno pravo i na interes grada i države”.
Miro Lazović, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, za Žurnal kaže da su oni koji su tražili da se povuče ta odluka, argumentirali su to činjenicom da će se ugroziti bratski odnosi sa Istanbulom, Ankarom i Konjom, potvrđujući da je u iznesenoj argumentaciji Lafcioglu indirektno povezan sa terorizmom zbog toga što radi u Bosna Sema obrazovnim institucijama.

– Ja smatram da jedan čovjek koji predaje matematiku u fiziku 20 godina i koji je našu djecu tako dobro educirao da donose medalje sa prestižnih svjetskih takmičenja, čovjek koji sa svojim matematičkim formulama nikako ne može biti potencijalni terorista, kaže Lazović.
Vibor Handžić kaže da je posebno je nejasno to, što ni gradonačelnik ni zamjenik gradonačelnika, nisu imali nikakve primjedbe na samo donošenje Odluke o dodjeli plakete na oktobarskoj sjednici vijeća, koje je Odluku donijelo jednoglasno.

– U zahtjevu za preispitivanjem Odluke naveli su i pismo Gradonačelnika Istanbula iz jula 2015. godine, koje niko nikad od gradskih vijećnika nije vidio,tvrdi Handžić, dodajući da se slaže da trebamo imati prijateljske odnose sa Turskom.
PODANIČKI MENTALITET
Iz Gradske uprave nam nisu odgovorili na pitanje šta je gradonačelnik Istanbula pisao gradonačelniku Komšiću, niti zašto pismo nije dato vijećnicima na uvid. Kratko su odgovorili da je “i taj dio obrazložen u zahtjevu za preispitivanje odluke”.
– Prijateljski odnosi nisu kolonijalno podaništvo. Mislim da je obostrani interes BiH i Turske – istina. Ako Ali Lafcioglu ima veze s terorizmom, BiH ima stroge zakone koji to kažnjavaju, pa neka se dokaže i ispita, procesuira. Nikada ne bih bio protiv toga. Ali ovako, bez dokaza, indirektno insinuirati da je neko povezan sa terorizmom je vrhunac bezobrazluka i ugrožavanja sigurnosti tog čovjeka,smatra Handžić.
Miro Lazović vjeruje da je odluka o dodjeli priznanja profesoru Lafciogluu bila ispravna“pogotovo nakon pisma 15 naših studenata koji su stali u odbranu profesora Lafcioglua”.
– Gradsko vijeće ne može donositi odluke na daljinski upravljač, bez obzira da li je daljinski upravljač bio u Ankari, Zagrebu ili Beogradu, tvrdi Lazović i dodaje da je jedan broj vijećnika, “pogotovo iz vladajućih stranaka, pokazao je podanički mentalitet koji nije dobar za Grad Sarajevo ni za donošenje racionalnih odluka”.
Vibor Handžić smatra da, ukoliko su postojali nepobitni dokazi da su navodi iz zahtjeva istiniti, konkretno kada je profesor Lafcioglu u pitanju, onda su oni morali biti dostavljeni.

– Ovako je sve prošlo bazirano na paušalnim indicijama, čime je Gradsko vijeće svojom odlukom dodatno srozalo ugled Grada Sarajevo. Lijepiti etikete individuama za učešće u terorističkim aktivnostima, bez ikakvih dokaza, je u najmanju ruku sramotno, kaže Handžić.
– A pazite, ako gradonačelnik i njegov zamjenik uistinu vjeruju da Lafcioglu ima veza s teroristima – onda moraju hitno tražiti od pravosuđa BiH da krivično goni tog čovjeka, i moraju dostaviti dokaze na osnovu kojih to tvrde. Sve dok to ne urade, ne mogu poreći da su nanijeli sramotu i sebi i ovom gradu, stavljajući etiketu ovom čovjeku, koji je za mene lično, kao i za pravosudni sistem i ustav BiH nevin dok se ne dokaže suprotno, kaže vijećnik Naše stranke.
NEUTEMELJENE INSINUACIJE
Iz Odjeljenja za odnose s javnošću Grada kažu da nije bilo pritisaka na gradonačenika da podnese zahtjev za preispitivanje odluke o dodjeli plakete profesoru Lafciogluu.

– Samo se vodilo računa o interesima Grada i o potrebi da se nastavi saradnja s legalnim institucijama u R Turskoj, stoji u šturom odgovoru koji smo dobili i dodaju da nemaju komentar na “proizvoljne i neutemeljene insinuacije” o tome da je Sarajevo podleglo pritiscima iz Turske i da je povlačenje odluke o dodjeli Plakete – sramno.
I Vibor Handžić i Miro Lazović postavljaju pitanje da li su, ukoliko su Bosna Sema institucije zaista povezane sa terorizmom, naši studenti koji završavaju te škole “povezani s terorizmom”.
– Pričamo o odlasku mladih, a danas je hiljadama mladih poručeno da bi im bilo bolje da bježe, jer će ih sutra-prekosutra institucije BiH proglasiti osobama koje “imaju veze s terorizmom”, kaže Handžić.
– To su sve apsurdi koji su me doveli u poziciju da budem protiv povlačenja te odluke, kaže Lazović.
– Nešto što nije dodijeljeno ne može biti oduzeto. U ovom slučaju Odluka o dodjeljivanju Plakete je povučena. Ugled grada Sarajeva nije narušen ovom odlukom, tvrde iz Gradske uprave.
Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća smatra da povlačenje odluke o dodjeli Plakete Grada Sarajeva profesoru Aliju Lafciogluu neće stvoriti političke tenzije.

-Ali da je ostalo to priznanje, vjerovatno bi iz određenih stranaka bilo pritisaka koji su u direktnom dosluhu sa Erdoganom, odnosno čelnim ljudima njegove stranke, smatra Lazović.
(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close