3,9 milijuna KM za projekte od interesa za Hrvate u BiH

Javni natječaj za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, koji je raspisan u rujnu, završen je 5. listopada 2012. godine.

Na natječaj za financiranje programa za Hrvate u BiH, ukupno je pristiglo oko 800 prijedloga. Radne skupine iz područja zdravstvo, obrazovanje, kultura, znanost, nakon što su pregledali i analizirali pristigle prijave, te iste dostavili su Državnom uredu za Hrvate izvan RH, nakon čega će povjerenstvo Vlade RH donijeti konačnu odluku o raspodjeli planiranih financijskih sredstava, a rezultati natječaja bit će objavljeni na internetskim stranicama Državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Hrvatska Vlada je u proračunu za ovu godinu osigurala 15 milijuna kuna, skoro četiri milijuna maraka, za projekte od interesa za Hrvate u BiH.

Što se tiče samog bodovanja projekata, ono se zasnivalo na kriterijima koji su bili objavljeni u javnom natječaju, a samo bodovanje, obavit će povjerenstvo Vlade RH, najvjerojatnije do kraja ovog tjedna. Pri odabiru projekta će se svakako uvjetovati kriterij da izabrani projekt pridonosi opstanku i razvoju Hrvata u BiH, neovisno o tome je li nositelj obiteljskog gospodarstva, ili projekta ostao živjeti u BiH, je li povratnik ili se tek namjerava vratiti ili useliti, priopćili su za Večernji list iz Vlade RH.

Još prilikom posjeta BiH u veljači ove godine, premijer RH Zoran Milanović je najavio nastavak financiranja “dobrih projekata”, istaknuvši kako će to, prije svega, biti sredstva za potrebe razvoje sveučilišta i potrebe bolnice. Zakonom o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine predviđeno je – u suradnji s nadležnim tijelima, udrugama i gospodarskim subjektima Hrvata u BiH – i financiranje programa mikrokreditiranja obiteljskih gospodarstava i obrta te jamstveni fond za osiguranje kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva za razvojne projekte u BiH.

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close