Fudbal ujedinjuje ljude u ovoj zemlji i stvara mostove među njima

Predsjednik Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) i počasni ambasador Internacionalne lige humanista (ILH) Joseph Blatter uručio je danas u Sarajevu fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine i selektoru fudbalske reprezentacije Safetu Sušiću ”Zlatnu povelju – Juan Antonio Samaranch.

Predsjednik Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) i počasni ambasador Internacionalne lige humanista (ILH) Joseph Blatter uručio je danas u Sarajevu fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine i selektoru fudbalske reprezentacije Safetu Sušiću ”Zlatnu povelju – Juan Antonio Samaranch”, prenosi novinar Anadolu Agency (AA).

Blatter je nagradu uručio selektoru bh. reprezentacije Safetu Sušiću, predsjedniku Fudbalskog saveza BiH Elmedinu Dini Begiću i kapitenu fudbalske reprezentacije BiH Emiru Spahiću.

“Priznanje je dodijeljeno za trajnu zahvalnost misiji mira u BiH“, naglasio je Blatter, ali i Stjepan Mesić, predsjednik Stalnog komiteta Internacionalne lige humanista, koje je i donijelo odluku da se ovo prestižno priznanje uruči državnom fudbalskom timu BiH.

Mesić, pošto je bio spriječen da dođe u Sarajevo, uputio je pismo koje je pročitao Mehmed Spaho, predsjednik Odbora za sport Internacionalne lige humanista u kojem je bivši hrvatski predsjednik naveo:

“Danas nam mir treba više nego ikad. Sport je najpogodniji put za zbližavanje naroda. Čestitam Sušiću, reprezentaciji i Nogometnom savezu BiH i želim im još mnogo pobjeda i uspjeha.“

Blatter je izrazio zadovoljstvo povodom posjete BiH, dodavši da je posebno sretan i ponosan što je nagradu dobila fudbalska reprezentacija BiH.

“Fudbal se bazira na poštovanju, disciplini i fer igri, a na istim principima bazira se i humanizam. Zbog toga je odluka Internacionalne lige humanista za uručenje nagrade bila reprezentacija BiH, i to je ispravna odluka. Fudbal u ovoj zemlji ujedinjuje ljude i stvara mostove među njima. Vaši igrači su najbolji ambasadori ove zemlje“, kazao je Blatter, dodavši:

“Spomenuo bih najvećeg humanitarca na svijetu Nelsona Mandelu koji je zaslužan za organizaciju  Svjetskog prvenstva 2010. godine, gdje je stajala poruka na stadionu ‘Slavimo humanost’. I zato ovdje iz Sarajevo poručujem da mi, također slavimo humanost.“

Predsjednik Fudbalskog saveza BiH Elmedin Dino Begić je rekao da je odluka o uručenju ove nagrade velika stvar za savez i reprezentaciju BiH.

“Ponosni smo što se ujedinjuje BiI i posebno je čast primiti takvu nagradu od predsjednika FIFA-e“, poručio je Begić.

Svečanosti je prisustvovao i dobitnik prve ”Zlatne povelje” Internacionalne lige humanista Ivica Osim, te mnoge poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života BiH.

Svečana ceremonija počela je minutom šutnje za Juan Antonio Samaranch, jednim od osnivača Internacionalne lige humanista, predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta i osvjedočenog prijatelja Sarajeva i BiH. Cijela priredba održana je pod sloganom “Sloboda i mir svim narodima svijeta“.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close