22. godišnjica rušenja Starog mosta: Sirena, cvijeće i skok bez aplauza

Uz zvuk sirene, bacanjem cvijeća u Neretvu i skokom sa Starog mosta, tačno u 10.16 sati, danas je u Mostaru obilježena 22. godišnjica rušenja Starog mosta.

Učenici osnovnih mostarskih škola bacili su ljiljane sa Starog mosta, a simboličan skok pod nazivom “skok bez aplauza” izveo je član Kluba skakača u vodu “Mostari”, čime se podsjetilo na rušenje jednog od najvrjednijih kulturno-povijesnih spomenika u svijetu i remek djelo osmanske arhitekture na Balkanu, prenijela je Fena.

– Ovo danas je jedno malo obilježje koje trebaju generacije i generacije da poštuju i prate, jer Stari most je dao veliki doprinos, ne samo Mostaru već cijeloj Bosni i Hercegovini i šire, kazao je u izjavi za novinare legendarni mostarski skakač Emir Balić, izrazivši nadu kako će  novi napravljeni most trajati duže nego onaj srušeni.

– Današnjim “skokom bez aplauza”, Klub skakača u vodu “Mostari” željelo je odati počast i Starom mostu i svim žrtvama u proteklom ratu, uz poruku da sve ono što se tada dogodilo, ne treba se više nikada ponoviti, kazao je u ime Kluba skakača Saša Oručević.

Inače, mostarske gradske vlasti službeno obilježavaju samo obljetnicu obnove Starog mosta.

Stari most djelo je turskog neimara Hajrudina, a sagrađen je u razdoblju između 1557. – 1566. godine.

Most je obnovljen i svečano otvoren 24. srpnja 2004. godine, a nakon toga je uvršten na listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a.

Obnova Starog mosta trajala je sedam godina, a njegova izgradnja koštala je 13,5 miliona dolara. Novac za izgradnju prikupljen je kreditom Svjetske banke, kao i donacijama Turske, Italije, Nizozemske i Hrvatske.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close