Nikolić: Ne pakujemo referendum u RS-u, to Dodik na svoju ruku radi

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić se ne miješa u politička dešavanja u Republici Srpskoj, ističu za Danas u kabinetu predsjednika Republike.

“Važno je da sada i oni koji nas ne vole i koji misle da utičemo na tamošnje prilike jasno vide da mi nismo inicijatori ni priče o referendumu, niti nekih sličnih tema i događaja u tom entitetu”, rečeno je listu u kabinetu predsjednika Republike u odgovoru na pitanje kako Tomislav Nikolić vidi nameru Milorada Dodika da održi referendum u RS.

Sagovornici Danasa napominju da se predsjednik Srbije ne miješa u političke odluke Milorada Dodika, odnosno da ne želi javno ni da se izjašnjava o tome.

“Predsjednik Nikolić izbjegava takva pitanja. Šta god da kaže biće krivo protumačen. Mediji to često rade predsjedniku. Bosna i Hercegovina je druga država i Nikolić ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja druge države”, napominju u kabinetu predsednika države.

Kako ističu, na isti način nije htioo da se miješa ni u situaciju u Crnoj Gori, odnosno da komentariše tamošnje demonstracije protiv vlasti.

“Bitno je da se zna da mi ne pakujemo taj referendum u RS i da nemamo ništa sa tim”, zaključuju sagovornici Danasa.

Kako je Danas već izvjestio, Aleksandar Vučić, uoči zakazanog referenduma u RS, 15. novembra, ubjeđuje Milorada Dodika da odustane od te namjere. Premijer Srbije smatra da bi referendum mogao da izazove novi rat i sukobe u i ovako nestabilnoj BiH, koji bi se poslije proširili na cijeli region. Tokom boravka u Sarajevu prošle nedjelje, Vučić je ponovio takav stav.

On je, između ostalog, rekao da kao što političkim predstavnicima bošnjačkog naroda kaže da poštuje Republiku Srpsku i Milorada Dodika, isto tako “u lice” kaže Miloradu Dodiku da poštuje BiH i njene zvaničnike. Tokom Vučićeve posjete Sarajevu, Milorad Dodik mu je poručio da u BiH razgovara sa pogrešnim ljudima. Premijer Sjrbije mu je na to odgovorio da “Srbija mora odgovorno da se ponaša prema svima, pa i Republici Srpskoj, ali i da RS treba odgovorno da se ponaša prema Srbiji”.

“Nikada dok sam predsjednik vlade bez obzira na to ko je šta rekao, nijednu riječ neću reći protiv bilo koga iz Republike Srpske. Mislim da tako Srbija mora odgovorno da se ponaša i vjerujem da bi tako RS prema Srbiji trebalo da se ponaša”, rekao je Vučić.

Inače, najveći dio javnosti, odnosno zvaničnici i u BiH i u Srbiji smatraju da se referendum neće dogoditi, odnosno da Dodik samo “prijeti”. Međutim, niko od njih sa kojima je Danas razgovarao ne želi da to kaže zvanično i javno.

Inicijativu za održavanje referenduma u RS pokrenuo je Milorad Dodika u julu mjesecu ove godine. Nakon žalbe bošnjačkih poslanika u Narodnoj skupštini RS, Ustavni sud Republike Srpske donio je odluku koja odobrava održavanje referenduma, a krajem septembra ta odluka je i zvanično potvrđena, pošto je objavljena u Službenom glasniku RS. Skupština RS je potom formirala komisiju koja bi trebalo da organizuje referendum, a kao datum je određen 15. novembar. Građani će odgovarati na referendumsko pitanje da li podržavaju “neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske”.

Milorad Dodik smatra da referendum predstavlja legitiman odgovor na spoljno miješanje u unutrašnje poslove u RS, dok zvaničnici u BiH i međunarodne diplomate kažu da je referendum neustavan i protivzakonit, budući da dovodi u pitanje nadležnosti institucija izvan jurisdikcije RS. Oni tvrde da bi to predstavljalo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine i da bi moglo da destabilizuje BiH, a potencijalno i region.

(FENA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close