ANUBiH: Povučeno pokroviteljstvo za Rječnik bosanskog jezika, autora Dževada Jahića

Izvršni odbor (IO) Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) donio je Odluku o povlačenju pokroviteljstva za Rječnik bosanskog jezika, autora Dževada Jahića.

Ovu odluku Izvršni odbor ANUBiH donio je na 34. sjednici 30. oktobra, a na osnovu člana 83. Statuta ANUBiH.

– Povlači se odluka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine o davanju pokroviteljstva “Bošnjačkoj asocijaciji 33“ za izdavanje djela “Rječnik bosanskog jezika“ autora Dževada Jahića, data aktom predsjednika ANUBiH broj: 01–01–136/11 od 02. 03. 2011. godine – navodi se u Odluci, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću ANUBiH.

Istovremeno, traži se od Bošnjačke asocijacije 33, njenih suizdavača Rječnika bosanskog jezika i izdavača da u impresumu, podacima o katalogizaciji i drugim stranicama kojima se identifikuju ova izdanja, ni pod kojim uslovima i ni u kakvoj formulaciji ne navode Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine kao pokrovitelja budućih izdanja.

Osim toga, upućena je molba Odjeljenju humanističkih nauka ANUBiH da razmotri objavljene tomove Rječnika bosanskog jezika čiji je autor Dževad Jahić i da svoje mišljenje dostavi Izvršnom odboru ANUBiH.

Kako se u saopćenju dalje navodi, relevantni izvodi iz ove odluke bit će dostavljeni Bošnjačkoj asocijaciji 33, autoru Rječnika bosanskog jezika Dževadu Jahiću i izdavaču tomova 6 i 7 Rječnika bosanskog jezika, te Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti, koja je navedena kao drugi pokrovitelj Rječnika bosanskog jezika.

U obrazloženju ove odluke navodi se da se za potrebe Centralne informativne emisije BHRT1 – Dnevnik u 19 h, novinarka Željana Mehmedika 21. 10. 2015. godine pismeno obratila ANUBiH s molbom za zvanični stav ANUBiH o Rječniku bosanskog jezika, autora Dževada Jahića koji se u javnosti navodi “spornim“.

– Nakon dobijanja pisma, članovi Izvršnog odbora ANUBiH su pregledali “sporne“ i neke druge odrednice Rječnika bosanskog jezika, autora Dževada Jahića (u daljem tekstu: Rječnik), Izvršni odbor ANUBiH je zaključio da ta materija spada u djelokrug Odjeljenja humanističkih nauka ANUBiH i da će stručnu ocjenu prepustiti tom tijelu – navodi se u saopćenju.

Uvid u istorijat odlučivanja o pokroviteljstvu je proveo Izvršni odbor, a paralelno je provedeno bibliografsko istraživanje Rječnika koje je izvršila Biblioteka ANUBiH, te su oba postupka pokazala da postoje neke nepravilnosti.

U vezi s tim, navodi se da nije postojalo odobrenje organa ANUBiH tadašnjem Centru za leksikologiju i leksikografiju da se da pokroviteljstvo Rječniku, niti da se akademik Muhamed Filipović označi kao lice koje predstavlja pokrovitelja (dopis “Bošnjačke asocijacije 33“, broj 15/11 od 17. 02. 2011. godine; zapisnik sa sjednice Izvršnog
odbora od 20. 12. 2010. godine, Ad. 6).

Nadalje se navodi da nijedan organ ANUBiH nije odobrio stavljanje loga ANUBiH na Rječnik, budući da ANUBiH nije bila ni izdavač, ni suizdavač Rječnika (zapisnik sa sjednice Izvršnog odbora od 23. 02. 2011. godine, Ad. 4).

– S obzirom na to da su prva dva toma Rječnika već bila objavljena, Odjeljenje humanističkih nauka ANUBiH je na sjednici od 17. 02. 2011. godine zaključilo da treba naknadno prihvatiti pokroviteljstvo, ali ne i suizdavaštvo Rječnika. Ujedno je zatraženo da se u narednim izdanjima izuzmu “sve naznake“ koje bi mogle voditi eventualnom nesporazumu. Za naredna izdanja odlučeno je “da svakako treba ukloniti logo ANUBiH na koricama Rječnika i naziv Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine uz ime “Bošnjačka asocijacija 33“ na naslovnim
stranama“ (zapisnik sa sjednice Izvršnog odbora ANUBiH od 23. 02. 2011. godine, Ad. 4) – navodi se.

O navedenim zaljučcima predsjednik ANUBiH je dopisom 01-01- 136/11 od 02. 3. 2011. godine obavijestio “Bošnjačku asocijaciju 33“. Izdavač Rječnika nije imao obavezu da dostavlja primjerke objavljenih tomova pokrovitelju.

Uvidom u tomove 3, 4, 5 i 6 Rječnika konstatovano je da je izdavač promijenjen, umjesto “Bošnjačke asocijacije 33“ kao izdavač se pojavljuje sam autor. Organizacija koja je tražila i dobila pokroviteljstvo dobila je, barem po jednom dijelu impresuma, samo ulogu suizdavača. ANUBiH na ovu promjenu nije skrenuta pažnja, tako da je njena reakcija izostala.

Također, uvidom u tom 7. konstatovano je da ISBN sadrži oznaku – 534 – koja upućuje na pojedinca kao jedinog izdavača. ANUBiH ne daje pokroviteljstvo ili suizdavaštvo pojedincima, pa su stoga ovakve radnje gruba povreda pokroviteljstva.

Šesti tom, kako se dalje navodi, nema vlastiti CIP, tj. nije registriran u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci.

Istovremeno, ISBN broj je kopiran s petog toma. ANUBiH ne može i ne smije stajati iza ovakvih postupaka.

– U tomovima 6 i 7, koji su objavljeni 2014. godine, se kao drugi pokrovitelj pojavljuje Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti. O ovome ANUBiH nije bila nikada obaviještena, niti je dala saglasnost za takav postupak. U ime oba pokrovitelja je navedeno ime akademika Muhameda Filipovića. On je označen kao direktor Centra za leksikologiju i leksikografiju ANUBiH, iako mu je ta funkcija prestala 2013. godine (zapisnik sa sjednice Predsjedništva od 28. 5. 2013. godine) – navodi se u obrazloženju spomenute odluke.

Svi navedeni razlozi predstavljaju ozbiljnu povredu, ne samo pravnih, nego i etičkih normi u oblasti nauke i izdavaštva, navodi se u saopćenju ANUBiH.

Autor: Fena – See more at:

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close