2.000 ljudi s biroa bit će zaposleno na čišćenju poplavljenih područja

Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike intenzivno rade na izradi programa sanacije terena pogođenog poplavama, kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber.

– Ministarstvo intenzivno pregovara s međunarodnim organizacijama, prije svega s UNICEF-om, o daljnjem djelovanju. Kontaktirali smo i sve centra za socijalni rad kako bi Federalnom ministarstvu dostavili sve potrebne informacije s terena kako bismo mogli napraviti plan otklanjanja nastalih šteta, ali bez značajne međunarodne pomoći mi sami ćemo se teško boriti protiv ove kataklizme – izjavio je danas ministar Čamber na međunarodnoj konferenciji “Izazovi zapošljavanja u vrijeme ekonomske krize” koja se održava u Čapljini.

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenan Rešo kazao je kako taj zavod priprema program angažiranja dvije tisuće nezaposlenih na aktivnostima vezanim za uklanjanje posljedica razornih poplava u sjevernim dijelovima BiH.

– Mislim da ćemo već za dva dana imati ovaj program u parlamentarnoj proceduri. U prvoj fazi planiramo zaposliti oko dvije tisuće nezaposlenih na rok od tri mjesece, kojima će pored minimalne plaće biti uplaćeno i mirovinsko osiguranje. Ukupna ‘težina’ ovog programa je oko 3,5 milijuna maraka, a sredstva će biti osigurana preraspodjelom sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje – dodao je Rešo.

Hrvatski ministar rada i socijalne politike Mirando Mrsić izrazio je sućut obiteljima poginulih u poplavama te obećao pomoć Hrvatske, kao i drugih zemalja EU, u obnovi poharanih dijelova BiH.

– Ljudske žrtve se ne mogu vratiti, ali se mora vratiti život na ta područja – naglasio je Mrsić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close