Trgovci nastavljaju sa prevarama građana: Brašna u nekim prodavnicama nema nikako

Građani Bosne i Hercegovine se, osim što se bore sa problemima koji su ih zadesili zbog poplava, moraju boriti i sa bezobraznim trgovcima koji u ovakvoj situaciji povećavaju cijene osnovnih životnih namirnica. Stoga je Vlada Federacije BiH otvorila dežurni telefon za prijavu ovakvih slučajeva.

Mnogo je pritužbi

– Primamo veliki broj poziva građana koji se žale na povećanje cijena. Mogu reći da u sat vremena primimo oko deset poziva, a najviše se javljaju građani iz Zavidovića, Živinica, Zenice, Visokog, Sarajeva… Prijave se uglavnom odnose na povećanje cijena vode i brašna, kao i na to da brašna u pojedinim trgovinama uopšte nema. Također smo primili primjedbe na neka sjedišta Crvenog križa, da nema hrane u njima ili da je ne daju građanima, kazao je za Oslobođenje operater dežurnog telefona Vlade FBiH, koji je dodao i kako se građani mogu javljati 24 sata dnevno.

Dežurni operater je istakao i da sve primjedbe direktno idu premijeru Nerminu Nikšiću, generalnom sekretaru Vlade i Ibrahimu Tirku, direktoru Federalne uprave za inspekcijske poslove, koji upućuju inspekcije na prijavljena mjesta koje će kasnije odrediti kazne za trgovce. O preduzetim radnjama Federalna uprava za inspekcijske poslove svakodnevno će podnositi izvještaje. Podsjetimo, dežurni telefon Vlade FBiH za prijavu je 033/212-602.

Povećana prodaja

Kako bismo provjerili kakva je situacija sa snabdjevanjem vodom i ostalim osnovnim namirnicama obišli smo nekoliko manjih i većih trgovina u Sarajevu u kojima su nam potvrdili kako je proteklih dana porasla prodaja ovih artikala, ali kako kod njih nije bilo povećanja cijena.

– Ovih dana smo povećali prodaju vode, brašna, ulja, soli i drugih proizvoda, ali nismo povećavali cijene. Što se tiče raspoloživih količina, one su se preko vikenda smanjile, ali smo sve police popunili početkom sedmice, kazala nam je radnica jedne Merkatorove prodavnice, te dodala kako se, što se tiče vode, najviše prodaje Sarajevska.

Kad već pominjemo vodu, vrijedi pomenuti kako se ni jučer na policama jedne Konzumove prodavnice nije mogla naći sarajevska voda, ali je bilo svih drugih vrsta voda. Da li se radi o tome da su prodali ovu vodu ili da je uopšte nisu ni nabavljali, ne znamo. Radnica ovog prodajnog mjesta nam je također potvrdila da se cijene nisu mijenjale ni kod njih, te kako je ovih dana povećana prodaja osnovnih životnih namirnica.

Apel trgovinskim lancima

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine uputila je apel svim trgovinskim lancima registrovanim u Bosni i Hercegovini da u ovoj teškoj situaciji u našoj zemlji, prouzrokovanoj nezapamćenom prirodnom katastrofom, koliko god im to prilike i mogućnosti dozvoljavaju, pokušaju da putem dodatnih akcija snize cijene osnovnih životnih namirnica i higijenskih proizvoda, kao i hrane i higijenskih proizvoda za bebe.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close