Zatrpana smećem, Rijeka Bosna pred ekološkom katastrofom

Rijeka Bosna, koja je neizostavan i najljepši dio pejzaža mnogih gradova, mjesta i sela u BiH, suočena je s ekološkom katastrofom. Jedna od velikih posljedica poplava koje su zadesile zemlju su i enormni nanosi smeća što su ovu rijeku pretvorili u otužni prizor od kojeg suze pune oči.

Obale rijeke preplavljene su smećem. Ono je posvuda – u koritima, na zelenim površinama i šiblju duž rijeke, dok su njime mnoga stabla doslovno obavijena, dok se njihovi zeleni dijelovi samo naziru.

Kako je vodostaj Bosne povećan proteklih dana, posebno u najkritičnijem periodu, voda je nosila sve pred sobom i sa sobom – sve ostatke ljudske aktivnosti na koje je nailazila. Tako se tu može vidjeti papirni i platneni otpad, plastika, ali i različiti kabasti otpad. Smeće također, pored obala, pluta još  nabujalom rijekom.

Rijeka Bosna ovim je vratila čovjeku sve ono što je njegovo, jer to njoj ne pripada.

Vratila, bacajući mu pred nos sav rezultat višegodišnjeg nemara prema svijetu prirode koji nas okružuje.

Jer ipak, mimo ljudskog uticaja ona potpuno čista izvire iz kraških vrela u selu Vrutci u blizini Ilidže, u podnožju planine Igman na 500 metara nadmorske visine. Na svom dugom putu kroz centralni dio Bosne, ulijeva se kod Bosanskog Šamca u Savu.

Rimljani su je nazivali Basana ili Basin, a historičari smatraju da je zaslužna za ime države kroz koju protječe.

U gornjem toku, od izvora do Zenice, prolazi kroz Sarajevsko, Visočko, Kakanjsko i Zeničko polje, dok se u srednjem toku probija kroz klisure usječene u čvrste stijene Vranduk-Nemila i Maglaj-Doboj, a u donjem toku od Doboja do ušća, protječe nestabilnim koritom kroz ravnicu gdje pravi više rukavaca, ada i okuka.

Bojazan je kada će čišćenje ove rijeke doći na red ili kada će volonterske akcije u tom cilju biti organizirane, s obzirom na mnoge prioritete prvenstveno još  spašavanje ljudskih života ugroženih poplavama, a onda i saniranje posljedica koje je ova prirodna nesreća ostavila iza sebe.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close